sourze.se

Modernisera kyrkan!

Nu för tiden kan man ingå giftermål borgerligt, utan kyrka och utan tro, och då är det ju inte längre ett giftermål. Då är det ett partnerskap.

Det är omodernt att staten ska ta så stor hänsyn till ett trossamfund så som dom tar hänsyn till kyrkan. Kyrkan har ingenting med staten att göra, punkt slut. Människor i allmänhet måste börja släppa kyrkan också, varför ska jag som aldrig går i kyrkan och inte har konfirmerats prompt gifta mig i kyrkan? Jaja, det är TRADITION, men det var tradition att gå i kyrkan varje söndag också, inte fan gör alla kyrkans medlemmar det för det. På samma sätt måste våra ointresserade ungdomar sluta konfirmera sig, det är nåt för troende och undrande. Allt för många konfirmerar sig för att alla andra gör det, för att deras föräldrar har gjort det, eller för att få presenter. Dom som är intresserade och har funderingar om den kristna tron, håller sig oftast undan eftersom undervisningen är så gammalmodig.

Kyrkan har alltid varit bortskämd med många medlemmar även om det länge varit tomt i själva kyrkorna, och har väl därför inte sett nåt behov av modernisering. Genom att, så att säga, dra åt svångremmen på kyrkan strunta i den om man inte bryr sig, tvingar man den till att fundera över livet som det ser ut idag och vad kyrkan egentligen ska stå för.

Ja och sen huruvida homosexuella ska få gifta sig i kyrkan, det är ju nånting som homosexuella och kyrkan måste fundera på och diskutera om... och kyrkan måste ha en klarare åsikt när det gäller homosexuella, för ena stunden säger dom att det är HEEELT naturligt men samtidigt har inte homosexuella samma rättigheter i kyrkan som andra heeeelt naturliga människor, och då säger man ju emot sig själv. Kyrkan verkar ju ha problem med det mesta som vi andra har vant oss vid och börjat acceptera, så att säga. Den allmänna diskussionen om homosexualitet och partnerskap borde istället handla om huruvida homosexuella ska få "gifta" sig borgerligt, precis som vilket heterosexuellt par som helst. För i det borgerliga är det ju bara juridiskt, ingen tro och inga konservativa att behöva ta hänsyn till. Det är ju möjligt att ingå partnerskap men varför ska det inte heta samma som för heterosexuella, när det juridiskt är samma sak, för det är det väl? Egentligen borde borgerliga "giftermål" mellan heterosexuella också heta partnerskap, för det har inget med kyrkan att göra. I kyrkan heter det giftermål, men staten och kyrkan har skiljts åt för många år sen och det är dags att ändra på en del saker... för det var ju det som var meningen. I vissa länder har man tydligen så, att alla giftermål/partnerskapsgrejer ordnas borgerligt, och sen tar man en flashig ceremoni i kyrkan. Giftermålet av idag ÄR en ceremoni även i Sverige, och nu måste man börja skilja på ceremoni och partnerskap, på riktigt.

Och så det här homo-barnadoptionerna.. Det är ju väldigt underligt att kyrkan är emot det, för det är väl bara bra ifall fler barn kan få familjer som älskar dom, det borde ju vara en viktig fråga för kristna... Vad är en familj förresten? Sånt måste kyrkan diskutera internt, precis som alla andra trossamfund måste göra, fast vad jag vet gör inte dom det heller. Varför kan inte en tro förändras och moderniseras? Okej det låter lite som en ny bilmodell, men allvarligt, samhället förändras men kyrkan består. Varför måste det vara så?


Om författaren

Författare:
Emma Andersson

Om artikeln

Publicerad: 05 aug 2001 20:01

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: