sourze.se

Utan diskborste i Carlisle, del 2

Detta är ett bidrag till Sourze Kulturs författarskola - "Skriv dig Hög". I slutet av varje månad väljer Annika Seward Jensen, förläggare Tiden Förlag, ett bidrag som får ett professionellt omdöme.

Kaffet är urdrucket och nu bestämmer dom sig för att shoppa mat och pilsner innan dom åker till campingen och slår läger. Dom stannar först vid ett stort bageri och Dave vill att hon ska följa med in och proväta hans favoritkakor. Han är ett kakmonster i storformat, men smal och vältränad. Det är kladdiga kakor med glasyr och alldeles för sött och slibbigt för henne och hon säjer det rakt av till honom och han ser så nöjd ut med att hon säjer vad hon tycker.

Dom hittar ett köpcentrum och går in för att handla lite till kvällen och på vägen ut så köper dom en påse med isbitar för att kyla ölen. Det känns så konstigt att betala i kassan för is och sen gå ut till ett kylskåp som står vid utgången och ta en påse.

Hon berättar att dom har kylklampar hemma och att det inte finns is att köpa hemma hos henne. Det blir en rejäl diskussion om kylklampar. Det finns kylklampar men dom används bara på sjukhus. När det gäller att kyla ner dricka så vill dom ha isbitar så dom kan ta och lägga direkt i drickan.

Dave har sett ett anslag om öl till salu i en liten gränd, dom kör in bilen där och går in i butiken. Han ber sin fru att sitta kvar i bilen för att vakta den, men det känns som om han inte vill ha henne med när han ska prata pilsner med henne.

Inne i butiken så hänger det stora svarta tavlor med namn på olika pilsnersorter och vad priset är. Det finns nästan inte några namn som är bekanta för henne. Hon säjer att Dave får bestämma vad han tycker att hon ska smaka på. Hon har lovat att betala ölen för länge sedan.

Dom hade pratat via datorn om att dom skulle träffas nån gång och hade då lovat att betala pilsnern. Han tar flera kartonger med glasflaskor och dom väljer ut lite påsar med jordnötter. Dom bär ut och lassar upp allt på flaket på pickupen. Väl inne i bilen så säjer han:

"Jag är bjuden på ölen! Det är inte jag som betalat!"

Ölen var billig jämfört med hemma och hon tycker att det var väl inget. Hans fru ser orolig ut och hon förstår att hon är rädd för att han ska komma i konflikt med någon när han druckit lite för mycket.

Dom åker mot camping området och Dave berättar att han glömt att packa ner grillen i bilen och att dom ska på sakjakt. Dom åker in i ett område med förfallna hus och stora plakat med "private" på .

Det är ett industriområde som är helt övergivet och dom kör runt byggnaderna för att hitta nåt som kan användas som grill. Dave ser ett gammalt kylskåp och tar ett hyllplan i kylen och några stora stenar. Strax utanför campingen så stannar dom under en bro, Dave har sett ett dött träd intill och han tar en yxa från flaket och hugger lite ved och grenar och slänger upp på flaket.

Det börjar skymma och dom bestämmer sig för att köra in på campingen. Synd att kalla det för camping! Det är bara stora mobilehomes. Inte ett enda tält och absolut inga husvagnar.

Dom parkerar i ett hörn av campingen och börjar att bygga upp grillen, gallret och dom stora stenarna och gör sedan upp eld.

Dave har köpt ett tält, ett kupoltält. Han har aldrig använt det och dom hjälps åt att sätta ihop det. Han tycker att han ska sova på flaket på pickupen så kan de bägge damerna få sova i tältet.

Hon tackar nej och tycker att han kan sova med sin fru och att hon sover i pickupen. Dave blir sur över att hon ska sova i bilen för det kan man bara inte göra enligt honom,

"Jorå" säjer hon. "Hemma i Sverige så har hon sovit i både bil, tält och utomhus och det gör henne ingenting."

Dave har dessutom vurpat med motorcykeln och har sträckt lite muskler i ryggen och hon vill inte att han ska sova obekvämt i bilen. Hon talar om att det är slutdiskuterat och att han inte ska offra sin sovplats för hennes skull.

På flaket på pickupen har Dave en stor trälåda som han har snickrat själv och är mallig över sin fiffiga konstruktion av locket som går ned en bit på framsidan av lådan. Han har byggt den av virke han har hittat och han demonstrerar lådan för henne och hon säjer att den är fint byggd.

Han packar upp allt han har i lådan. Det är gjutjärnspannor med lock och fullständig utrustning för att äta middag. Allt som kan vara bra att ha för vildmarksliv har han samlat på sig i lådan. Han tar upp spadar, metspön, yxor och ett gevär.

Han är noga med att se att hon ser gillande ut över hur smart han är med alla sina nerpackade saker. Hon tänker på sin morfar och alla saker han brukade ha i sin bil. Okej, morfar hade inget gevär, men han var i samma klass som Dave. Hela lådan var som en uppvisning i att en scout alltid är redo.

Dom tar fram alla matvarorna dom handlat och en stor skärbräda kommer fram. Dave ska göra en gryta med korv i som han brukar göra hemma. Det känns som om han har repeterat in en föreställning för att visa upp sin duglighet för henne.

Dom hjälps åt att hacka lök , grönsaker och potatis. Dave fräser allt i grytan och låter det hela stå tills potatisen nästan är färdig, då hackar han i den starkryddade korven. Han sparar lite korv som han ska ha att göra brunch på nästa dag.

Mörkret faller snabbt och det är alldeles kolsvart runtomkring dom. Enda belysningen är lägerelden. I alla mobilehomes så är det knäpp tyst. Man kan ana blått ljus från någon teve.

Det är så tyst så hon känner att hon får panik. Det finns inga nattljud alls och hon tänker på sommarnätterna i småländska skogarna när hon var liten. I Småland hade hon i alla fall hört räven eller rådjuren men här var det knäpp tyst.

Daves fru lämnade dom och gick och la sig direkt efter att dom hade ätit. Själv gick hon ner till campingens servicehus och tog med sig en handduk. Hon tänkte att hon skulle hitta någonting att tvätta av sig i.

Hon blev förvånad när hon kom in i servicehuset. Det var perfekt och rent. Det fanns duschar och toaletter och värmen var rejält uppskruvad i det stora omklädningsrummet. Hon njöt av en het dusch och stod i duschen och bara kände det varma vattnet strömma ner för halsen och över brösten. Sen kom hon på att det kanske bara fanns en liten varmvattensberedare i huset och att hon kanske inte skulle slösa med varmvattnet.

Tillbaka vid bilen så har Dave diskat efter middagen! Han har värmt vatten i en gryta och diskat av alltihop. Han har tagit fram öl och jordnötter och dukat upp på flaket på pickupen.

Dom sitter tillsammans på flaket i månskenet och dricker öl. Dom sitter där under månen och pratar om livet, om allt. Dom pratar om relationer och han undrar varför man aldrig kommer en tjej riktigt nära.

"Vad menar du?", frågar hon. Jo, han har aldrig hört sin fru varken rapa eller prutta! Dom skrattar så dom väcker hans fru i tältet och hon väser surt från tältet om att dom väcker hela campingen. Dave skrattar och säjer "go back to sleep honey!"

Dom öppnar varsin ny öl och fnissar hysteriskt uppe på pickupens flak. Det är så svårt att förstå att där sitter dom två som har mailat och ICQ:at varandra under så lång tid att dom känner varandra bättre än dom som dom bor ihop med.

Dom pratar politik och om Clintons snopps självstyre har något med politik att göra. Dom är rejält fulla efter någon timme och skrattar hysteriskt åt att om en rörmokare skulle få sparken om han skulle ha några sexuella tankar under sin arbetsdag.

Sista gången den natten hon ska gå och kissa så känns det som om hon har gummiband i benen när hon hoppar ner från flaket. Hon känner sig fånig när hon går in till servicehusets toaletter och passerar den kvinna hon pratat med några timmar tidigare. Hon undrar om det syns att hon är full och det är därför kvinnan ler så brett.

När hon är tillbaka till bilen så har Dave somnat. Hon väcker honom och baxar in honom i tältet. Dave har gett henne en presenning att ha över pickupen när hon ska sova. Hon drar pressen över pickupens hytt och lägger sig tvärs över framsätet och somnar som en gris.

Hon vaknar några gånger under natten och fryser. Hon är stel i ryggen och det går inte att vända sig hur som helst för hon slår i ratten varje gång. När hon sovit 2-3 timmar så ger hon upp och smyger ut ur bilen och trycker igen dörren försiktigt. Hon rafsar ihop lite kläder och sin necessär

Och går ner till servicehuset för att ta en varm dusch och borsta tänderna. Samma kvinna sitter kvar där. Hon ler lika glatt nu igen och säjer "morning, how was your night?" Hon berättar att hon är frusen för att hon sovit i bilen.
"I bilen", säger kvinnan och låter förvånad.

När hon går in i duschrummet så står det redan många kvinnor där inne. Alla har rejält stora beautyboxar med sig och det är inte bara vanlig morgonuppfräschning och lätt make-up här inte. Det är papiljotter och lösögonfransar och ALLT som går att göra för att försöka bli vackrare.

Kvinnorna är högljudda, men högljuddast är en stor tjock men vacker negress. Den stora kvinnan skrattar och kommenterar och pratar med alla i rummet. Hon duschar och tar sen plats framför en av speglarna i rummet och målar sig och blåser håret torrt.

Hon har jeansen på sig men bara behån upptill och negressen börjar prata med henne. Hon heter Wilma och hon rotar i hennes necessär för att se om hon har något roligt som hon inte har sett förut, och det har hon ju. Hon har ju smink som hon köpt i Sverige som Wilma aldrig har sett.

Wilma är påflugen men glad och öppen och hon har bara roligt åt hennes glada utrop och kommentarer. Eftersom hon bara har behån på sig så upptäcker Wilma hennes tatuering på överarmen. Wilma ylar och skrattar.

"Hey! No way someone would get a chance to do that with me!"

Wilma skrattar och låtsas att hon är hos tatueraren och hon ylar högljutt:

"Ah, no, you are hurting me! Stop it hurts!

Hon har en hel enmans-show och alla kvinnorna i rummet skrattar åt henne och hon blir bara värre och värre. Wilma går in i en av toalettbåsen och ylar skrattande.

"No no no, it hurts! Let go! I dont want to, help."


Om författaren

Författare:
Suzanne Ek

Om artikeln

Publicerad: 25 jul 2001 10:27

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: