sourze.se

En tyst minut för Stanley Kubrick

Om Rullbandspelarromantik, Lou Reed och Boris Vian...

Söndagen den 7 mars 1999. Skriver in adressen www.everyday.se. Tio minuter senare vet jag "TV-profilens" namn även om "en face" vore en riktigare benämning plus en massa överskottsinformation av typen "jag är kåt". Innan denna dag trodde jag chatter var ett marknadsföringsverktyg för tveksamma tv-såpor från SVT läs: nån hopplös sak som parallellsändes i två kanaler med ungefär två graders skillnad på kameravinklarna, extremt jobbigt för mig och de två andra i landet som inte har fjärrkontroll... . Det finns en massa olika rum på chatten och som lydig samhällsmedborgare går jag in på ett rum kallat 30.

Fastnar såklart, jag har en benägenhet att fastna i det mesta. Upptäcker rätt snart att pekfingervalsen duger bra bara man är snabb i repliken. Efter några minuter har jag lärt mig standardfrågorna "hur gammal heter du ifrån?" och att det imponerar om man undviker dom. Klockan två på natten är jag mitt uppe i ett samtal med en 26-årig flicka från Luleå. Hon är rödhårig säger hon iaf... lite svårt att kontrollera är det ju, har en Volvo 245, jagar älg och är intresserad av operativsystemet Linux. Jag kan inte neka till att jag tycker kombinationen är udda och intressant men avståndet till Luleå avskräcker ju. Jag ger henne min utforsadress och hon lovar att skicka ett mail.

Dagen där på, har blivit flyhänt på tangenterna och skriver för fulla muggar. Får skenbart tiden att gå genom att konstruera skämt av typen:
- Jag chattade med Ulf Lundell igår...
- Hur kunde du veta att det var han?
- Hur kunde Han veta att det var jag?

Vid elvatiden på kvällen dyker det upp ett nick som heter "Jama", mitt undermedvetna triggar direkt på att det är ett anagram på Maja, en tjej som jag var kär i i 7 år och dansade en dans med. Min kropp skakade när jag såg henne vilket sammanlagt inträffade kanske tio gånger eller så.

Tidigare på dagen har jag roat mig med att skriva något till en speciell person, lista ut vad följdfrågan blir och ha svaret färdigt till denna så att jag bara behöver trycka på entertangenten. Folk blir lite lätt tagna när dom tror att man både kan formulera en lång mening och skriva ner den på en tiondels sekund. Något enstaka tillfälle kommer det en annan fråga eller också uteblir den helt men då skippar man ju nedtryckningen så klart. Jama är på ungefär samma nivå, vi förstår varann otäckt bra på något oförklarligt sätt och det slutar med att vi sitter och försöker imponera på varann så mycket som möjligt, Dom andra personerna på chatten är nästan helt tysta. Efter ett tag brister inspirationen och jag känner ett behov av att skriva något så "hippt" som möjligt. Jag kommer att tänka på en amerikansk filmregissör som dog två dagar innan och skriver: "En tyst minut för Stanley Kubrick".

Och det blir tyst... Jama verkar nästan ha fått andnöd innan något slags jubel inträffar. Jag följer upp med att citera Lou Reed när han citerar Yeats: "The best lack all conviction while the worst is filled with passion and warmth..., now youd figure out where I am at..."

Resten av natten hamnar vi i något slags "9½ vecka-förhållande" där vi ska visa förtroende för varann genom att göra saker den andra föreslår. Hon rekommenderar mig att läsa "Hjärtkniparen" av Boris Vian och jag säger till henne att spela på Axevalla travbanan min pappa var på när jag föddes tisdag kväll.
- Hur gör man då? frågar Jama.
- Du går in i en spelbutik, svarar jag.
- Säger man bara "Axevalla"?
Jag finner detta ytterst charmigt, tänk om livet vore så underbart att man bara behövde gå in i en tobaksaffär, uttala namnet på en hästkapplöpningsbana i Västergötland och vips! Så vart man rik.
- Njaa, du måste spela på någon speciell häst, svarar jag.
- Hmm, vilken då?
- Använd din poetiska intuition.

När klockan är sex på morgonen är vi båda trötta och Jama ska ge någon en fiberrik frukost, jag ger henne min nyinförskaffade hotmailadress och hon lovar att maila. Två dagar senare kommer det: Hej Karolina!

"Hellou!
Well, sorry to say man - but I aint no millionaire... Villig att anta min utmaning gick jag igår för att spela ihop miljonbelopp på Axevalla. Döm om min förvåning när jag även hade utsatts för tidspress... I blew it! Och jag som trodde jag skulle bli rik... buhu... Men - jag ska åka på semester snart och ser då gärna drinkarna flöda, shopping på marknad etc, etc... So, Mr. CJ - Jag vill gärna ha ett nytt hett stall- eller bantips. Jag litar hemsk gärna på min poetiska intuition, men specifik dag är bra... Jag skulle gärna imponera med ett komma ihåg en häst med ett mer bevingat namn än Dick Hammering, men *s* som man skriver - nu vet du att jag gjorde ett gott försök. Hoppas du gillar Boris - :o from J."

Jag tycker mailet är rätt rart och att lyckas hitta ett så fyndigt hästnamn bland sextio kusar imponerar. Jag gör mitt yttersta för att kontra med ett mail med rubriken "Rullbandspelarromantik":

"Heyjama!

* sätter på rullbandspelaren *

och voila! rullbandspelarromantik! fniss...

* lyssnar på elastica *

* dansar med dubbade stövlar *

* tänker på Justine *

* sätter på... *

nej visst fan, det är ju jama som gäller nu...

synd det där med timingen.

Dick Hammering 1.91 på plats. Snacka om överodds! Poetry in motion? Not my kind of poetry anyway, möjligen motion.

Pröva humor eller rockn roll känsla. Goda prognoser på det.
Good Thing till exempel var inte det en gammal Talking Heads låt från den tiden de var bra? 6.50 på vinnare. Rena rama låset ju. Spelade 20 spänn på den.

I dag är det dubbel på Östersund. Spelstopp 19.30 Klarar fibrerna det?

Tips: Björknäs King-Give Me Love 2-8 31 ggr kan va nåt...

Milano-Give Me Love, hmm semester sa du, marknad... nja

Akta dig för Charmör Vic bara!

Imorgon är det V75 på Åby som du kan se på tv men dit får du inga tips!

Men du kan ju lita till turen. Tänk dock på det där med spel och kärlek. Kanke bättre att lita till rockn roll känslan.

Frestaren väntar på carljohanmhypermart.net
Aggressiv spelstil rekommenderas.
Klicka bara på IggyBoy

Älskar redan Boris, dock inte tillräckligt för att offra 196:- på honom innan du hade svarat. Så jag lånade PANutgåvan på biblioteket. Har cd-spelarna på pantbanken och "Dans med dubbade stövlar" i sublim mono vill man ju inte uppleva med nåt fisigt Aptiva-ljud.

Fattar dock inte vad en patafysisk roman är? Undrar om det finns patapsykiska romaner? Kan en roman vara både och? Och om jag läst nån sådan.

Varma hälsningar
CJ"

forts följer


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 25 jul 2001 09:32

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: