sourze.se

Foxy Brown - bästa tjejen på jorden

Inga Marchand är precis så en på miljonen hon brukar skryta om.

Inga Marchand, alias The Ill Na Na, alias Chyna Doll, alias Bonnie minus the Clyde, alias Fox Boogie Brown - alltså Foxy Brown - är tillbaka och det känns som att hon varit försvunnen i tusen år. I början av 1999 släppte Inga Marchand sitt andra album, "Chyna Doll". Hon blev den första kvinnliga rapartist att gå rakt in på förstaplatsen på USA:s Billboard 200-lista. "Chyna Doll" var en skiva som skulle komma att sälja i ungefär en och en halv miljon. Ett misslyckande tyckte dock Jay-Z, som fram tills då varit Foxys vän och beskyddare. Jay-Z var Clyde och Foxy var Bonnie. Jay-Z vände Foxy ryggen, liksom de flesta andra inom musikvärlden jämför bara tacklistorna på "Chyna Doll" och nya skivan. Hon har i intervjuer inför nya albumet berättat hur hennes skivbolag Def Jam runt den här tiden knappt ens svarade på hennes telefonsamtal.

Måhända var "Chyna Doll" ett kommersiellt misslyckande. Foxy Browns debutalbum, "Ill Na Na" från 1997, sålde någon miljon mer. Hur som helst var "Chyna Doll" ett album som visade upp en artist som verkligen var så en på miljonen som Foxy själv - och alla andra rap mistresses - brukar skryta om. Bästa låten "My life", som fortfarande är en av mina absoluta favoritlåtar någonsin, visade dessutom allra tydligast att Foxy inte bara var den bästa rapparen, utan också den som skrev bäst och ärligast texter:

"But if I was a dude, they all be amused / But Im a woman, so Im a bitch, simple as that / Double-standards, call him a Mack, call me a hoe / Say Im in it for the dough, but tell me / What tha fuck he in it for? / Wanted it all, now its all mine / Loneliness, sorrow, confusion and pain / Nightmares, headlines, "Rapper found slain" / If it wasnt for my moms Id drown in this pain / Now yall see what its like, yall dont wanna be meCuz it aint always what it seem on TV / Shit, but this is my 9 to 5 yall / Sometimes I wanna slit my wrist and end my life yall" Foxy Brown - My life

Förra året släppte Foxys forna bästa vän Lil Kim sitt andra album "The Notorious K.I.M." I titelspåret sågar hon Foxy längs fotknölarna - "This chick runnin around with her stink ass gap / Having panic attacks" - och på många av resten av skivans låtar nämns Foxy på ett eller annat, inte så smickrande, vis. Foxy visade dock snart vem som regerar då hon gästade Capone N Noreaga i låten "Bang Bang" och spottade ur sig följande om Kim:

"You and Diddy, yall kill me with that subliminal shit / Let the nigga rest in peace / Hop off his dick / Dont give a fuck if your albums pushed back / When it hit the streets, bitch, its still weak / You still sound lame / And my names still reignin "
Foxy Brown på CNNs "Bang Bang"

CNN-låten var i sin tur bara ytterligare ett avsnitt i såpoperan till bråk mellan Foxy och Kim som pågått sedan någon gång 1997, då de två bästa vännerna plötsligt förvandlades till värsta fiender. Exakt vad bråket beror på vet kanske ingen säkert. Ett rykte handlar om att de båda skulle spela in en duett med titeln "Thelma & Louise". Lil Kim dök enligt ryktena upp i studion först efter flera timmar, vilket ledde till att Foxy blev förbannad.

Det hela eskalerade förra året då en person blev skjuten utanför New York-radiostationen Hot 97. Capone N Noreaga fanns i huset. Likaså Lil Kim med entourage. Media drog genast slutsatsen att skotten var en direkt följd av kriget mellan hip hopens två första damer. Foxy hade inget med det hela att göra, hon var inte ens i närheten av Hot 97-studion, men var ändå den som sträckte ut handen i ett försök till fred. "How could you not learn from the Tupac and Biggie incident?", frågade hon. Kim svarade dock aldrig.

"Broken Silence" är en fokuserad och tät skiva. Foxy vill berätta sin historia om vad som hänt henne de senaste åren. Redan på andra spåret "Fallin " sätter hon agendan. De senare årens kontroverser kommenteras sylvasst men med ett coolt lugn:

"If I was to die, it be too many cowards alive / Fox Brown, Bonnie minus the Clyde / And today Imma make this one promise to God / Even if I go wood, Imma keep it so hood / And I got chills when I signed my deal / When I shed tears when Biggie and Pac got killed / Its only one other broad that really got skills / Shes alright but shes not real / ... / Sometimes it feels like Im talking Swedish, yall niggas dont get it"
Foxy Brown - Fallin

Ett av de mest omtalade spåren är The Letter. Texten är det brev hon skrev till sin mamma och sina två bröder Anton och Gavin som tillsammans med Foxy står som executive producers på "Broken Silence" efter bilolyckan förra året, där Foxy nedstämd efter uppbrottet med fästmannen Kurupt och påverkad av smärtstillande tabletter plötsligt förlorade kontrollen över sin bil och var nära att dö:

"Dear Mommy, I apologize / I know its cause of me that your life is traumatized / And its cause of me that at times you wanna die / But you was always there for me when your little Na Na cried / And when the media says Foxys ill / You was there when this fame almost got me killed / When I was in the hospital and could not be still / Only you knew the reasons why I popped these pills"
Foxy Brown - The Letter

Mellan "Chyna Doll" och nya skivan har Foxy spelat in en rad låtar med ragga-artisterna Spragga Benz och Baby Cham vilket ynglat av sig på "Broken Silence". Foxy har som en hyllning till sina rötter i Trinidad fått fram en snygg Jamaica-inspirerad accent som kunde höras första gången på Spragga Benz fjolårslåt "Too Stoosh".

"So Hot" fanns förra året med på DJ Clues "The Professional pt. 2" och var redan då en av de bästa låtar Foxy spelat in. Här finns den med i en ny, ännu bättre version. Första singeln "Oh Yeah" är en stenhård comeback. Foxy visar med all tydlighet var skåpet ska stå och Spragga Benz står för hooken. "Tables Will Turn" hörs i slutet av "Oh Yeah"-videon men är ett av skivans bästa spår och skulle passat bättre som den sommarsingel "Candy" är tänkt att vara. "Candy" handlar om oralsex. Kelis sjunger refrängen och låter, för att citera foxboogie.com, rätt ointresserad. Låten är som en lillasyster till Lil Kims megahit "How many licks". Dock inte alls lika bra, lika snuskig eller lika rolig. The Neptunes producerar och ja, det hörs och det känns inte särskilt spännande, det är The Neptunes på rutin. "Candy" blir säkert en hit men är fortfarande den enda dåliga låten på "Broken Silence" förutom pruttiga CNN-duetten "Run Yo Shit" som jag inte ens orkar kommentera.

Det känns väldigt skönt att Foxy, trots de rätt billiga tricken från Lil Kim, alltid håller huvudet högt. Visst finns här en del Kim-dissar, men de är så snygga och smarta att man nästan känner sig tvungen att välja sida nu. Då Foxy rappar om Barbie är det Kim som åsyftas, till exempel. Rätt nyligen spelade Kim och Jay-Z in en remix av Kims "Queen Bitch pt. 2". På låten, som sägs vara en Foxy-diss, har Kim - surprise, surprise - skaffat sig en liknande accent som Foxy, dock ett antal snäpp sämre och fånigare. "Who the fuck told bitches they could do what I do / All of a sudden all yall bitches got accents too", säger Foxy i "Run Dem" med Baby Cham.

Foxy Brown är idag 22 år. Hon var 15 då hon debuterade på remixen av LL Cool Js "I shot ya" med de, ehum, trevliga raderna "Im sexin raw dog without protection, disease infested". Året efter gjorde hon Jay-Zs "Aint No Nigga" till en av de bästa hip hop-singlar som släppts. Då hon var 17 albumdebuterade hon med "Ill Na Na" och proklamerade att hon skulle ta elektriska stolen för sina polare i The Firm varav bara AZ fortfarande finns vid hennes sida och var redan en av de coolaste människorna på jorden.

Som Linda Norrman skrev i en krönika från 1994-95, "Det smartaste man kan göra är att kunna säga fitta vid rätt tillfälle" ungefär. Foxy vet att lägga in ett "fuck" då och då. Hon rappar genomgående förutom på "Candy" då smarta och genomtänkta saker, fast flikar alltid in ett "fuck" eller "bitch" och låter som den coolaste och farligaste och smartaste tjejen i världen.

Q: Do you consider yourself as a feminist?
A: To the fullest. Ive never had to go trough like, "Oh shes a girl, shes wack" because Ive been accepted, but I just think that if men can say, excuse my language, "Fuck a bitch", why cant I say, excuse my language "Fuck a nigga". You know what i mean? I just want to be accepted, not for a female or a male, just accepted, period. For being me.

Fox Boogie Brown behöver ingen Clyde, hon klarar sig alldeles utmärkt solo som Bonnie, The Ill Na Na eller bara Inga Marchand. Tystnaden är bruten och det känns rätt onödigt att ens nämna Jay-Z eller Kim Jones. Fox Brown är allt som behövs. Och ja, jag tror jag är kär.

BRA FOXY:
Broken Silence album, Def Jam, 2001
Chyna Doll album, Def Jam, 1999
Ill Na Na album, Def Jam, 1996
Bang Bang Capone & Noreaga feat. Foxy Brown, från albumet The Reunion, Tommy Boy, 2000
Aint No Nigga Jay-Z feat. Foxxy Brown, från albumet Reasonable Doubt, Roc-A-Fella/BMG, 1996
Love is All We Need Remix Mary J. Blige feat. Foxy Brown, MCA, 1997
Always Be My Sunshine Jay-Z feat. Foxy Brown & Babyface, från albumet In my lifetime, vol.1, Roc-A-Fella/BMG, 1997
Paper Chase Jay-Z feat. Foxy Brown, från albumet Vol. 2 - Hard Knock Life, Roc-A-Falla/BMG, 1998
Too Stoosh Spragga Benz feat. Foxy Brown, från albumet Fully Loaded, VP, 2000
I Shot Ya Remix LL Cool J feat. Foxy Brown, från albumet Mr. Smith, 1995
Thong Song Remix Sisqo feat. Foxy Brown, från Nutty Professor II OST, Def Jam, 2000
Dollar Bill R. Kelly feat. Foxy Brown, från albumet R, Jive/Zomba, 1997


Om författaren

Författare:
Jon Lax

Om artikeln

Publicerad: 23 jul 2001 15:15

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: