sourze.se

Göteborg vs. Stockholm?

Ödmjukt svar till Stefan Johansson.

Som tredje generationens Stockholmare och uppväxt på Söder nere vid Långholmen läste jag din artikel med stort intresse.

Jag och många andra Stockholmare, för att inte säga alla, vet att vi oftast är illa omtyckta av Sveriges övriga invånare. Och det förvånar mig. Blir till och med lite småstött på att ständigt få höra allt detta negativa som sägs om oss Stockholmare.

För att återgå till din artikel och då till det du skriver om trafiken. Du reagerade på hur Stockholmaren kör bil i stadens centrum men noterade att det gick lugnare till i Farsta. Naturligtvis är trycket på trafiken hårdare och större i centrum än i förorterna. Som bilist i Stockholm kan man bli arg för att trafikanterna springer över gatan när det är grönt för biltrafiken. Eftersom där finns så många gator och korsningar och trafiklysen är rytmen hackig med ständiga stopp. Är där obevakade övergångsställen måste vi som alla andra stanna och låta folk gå över men... på vissa platser, och då särskilt på sommaren, är där en vida ström av folk som aldrig verkar ta slut och ska trafiken överhuvudtaget flyta alls måste man köra ut ibland för att komma vidare.

Det finns oskrivna trafikregler i Stockholm som förmodligen inte finns någon annanstans här i landet. Jag säger inte att det är rätt men som bilist fick jag tidigt lära mig att hänga med. Lär man sig inte kan man lika gärna lämna bilen hemma.

Vi kan ta högerregeln som ett typiskt exempel. Högerregeln existerar helt enkelt ingen annanstans än i stora korsningar med mycket trafik i Stockholm. Det var en obehaglig erfarenhet för mig för cirka 5 år sedan då jag tog mitt körkort och gav mig ut på egen hand påläst och kunnig. På något konstigt vis är det den större gatan som har företräde oavsett om du kommer från höger. Rättar du dig efter högerregeln och kör ut kan det garanterat smälla. Hur uppfattar man då vilken av gatorna som är den större och har företräde. Kan jag inte svara på. Det gäller att titta innan man kör ut helt enkelt. Till slut sitter det där och man kör på säkert och lugnt. Detta kan jag tänka mig förorsakar problem för besökande bilister som naturligtvis inte har en aning om hur det går till i trafiken i Stockholm. Jag är inte ens säker på att de flesta Stockholmare själva är medvetna om detta fenomen. Trafiken flyter helt enkelt bara på.

Nu var ju du trafikant i Stockholm och jag är inte så säker på att det var just Stockholmare som du uppfattade körde idiotiskt. Det kan mycket väl ha varit turister som körde i Stockholm för första gången och blev stressade av all trafik och den stora folkmängden. Eller av de oskrivna trafikreglerna kanske. Kanske håller vi igen på att skapa nya regler som blir godkända. Du känner väl till "Stockholmssvängen" som numera används överallt i landet vad jag vet. Även kugghjulsprincipen som är välkänd för bilister vana med mycket trafik ställer säkert till det för dem som är mindra vana.

Slutligen vill jag bara säga att det är tråkigt att höra att du uppfattade Stockholmarna såsom du gjorde. Men till försvar för dem som du såg stressade på vill jag bara säga att det självklart är så att här är en högre puls och att vi som bor och lever här inte uppfattar det på samma sätt. Vi är vana att skynda på. Vi vill att det ska gå undan. Vi kan ta oss fram över gator och torg utan att kollidera med våra medmänniskor. Vi har oftast bestämda mål vilket gör att det flyter på. Vi kan faktiskt bli oerhört irriterade om någonting plötsligt bara stannar av. Nej, flyt ska det va - då mår man bra.


Om författaren

Författare:
Carina Sundbäck

Om artikeln

Publicerad: 15 jul 2001 11:43

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: