sourze.se

Läs på om fascismen, Claes!

I mitt ständiga utövande av den postjournalistiska metoden undersökande arrogans så har turen idag kommit till fascism.

Ordet fascism betyder enligt en engelsk och en svensk ordbok ungefär följande: "Ett system och ett statsskick kännetecknat av en centralisering av makt under en diktator. Stark socioekonomisk kontroll, förföljelse av motstånd via terror och censur och typiskt en aggressiv politisk och hotfull inställning mot etnisk folkgrupp, ras som tar sig uttryck i nationalism och/eller rasism."

I det gamla Sovjetunionen så förföljdes och mördades det raser, det centraliserades, det fanns en diktator. Det sker i Irak. Det sker och skedde i det gamla Sydafrika. Ja jävlar. Det sker överallt. Fascism är inte ett samlingsnamn för auktoritära rörelser från Mussolini till dagens nyfascister och nazister. Det är att ge ett adekvat ord ett handikapp.

När det gäller kapitalism så är de flesta vänstermänniskor övertygade om att socialdemokratin utövar denna. Det borde den uttjatade debatten om försäljningen av allmän-nyttan ha klargjort. Här kan uppenbarligen - enligt den gamla politiska skalan - en högerideologi sprida sig åt vänster och utövas av vänstern men tydligen inte i fallet fascism. Trams. Vi kan titta på ytan. Lite symbolik. Fascism följs av uniformer, våldsverkare.

Nicholas Fraser lägger i en bok mycket tyngdpunkt på just uniformer och även parader som ett av det starkaste kännetecken på förkomst av fascism. Dessa uniformer har burits i Sovjet och man behöver inte titta länge för att se de klara likheterna mellan SS och Röda Arméns marschstil. Så helt oväsentlig är inte Giselas punkt att titta lite på de vita rockarna. Klädseln har ändrats sedan fascismens stövlar slutade eka i Europa. Borta är just de klassiska "stövlarna" och i dag klär sig fascister - oavsett om de vill jaga folk för hudfärg eller åsikts skull - i kängor, militärjackor och huvor. Jackorna är ofta gröna eller svarta av typen bombar-jacka om man är högerfascist eller gröna, beige eller svarta M/65 modell om man är vänsterfascist/anarkist. Armen dekoreras med hakkors, blixtar eller annat trams om man är höger eller med massmördarna Lenin eller Che Guevara om man är vänster. Är man anarkist så finns en svart katt eller AFAs symbol av en svart och en röd flagga. Nej, inte mycket skillnad här heller. Inte om man ser på gatans soldater i dag eller till de olika uniformerna från i går.

Skall vi titta på bredden och historik? En person som spenderade ett liv att titta på fascism är just George Orwell. Enligt Jack Hemens - en mediaproducent, författare med MD i politik från universitetet i Oxford i bagaget - så menar Orwell på att fascism egentligen inte betyder något. Detta eftersom den använts och fogats in i allt från astrologi till Chang-Kai Check. Detta skrev Orwell för länge sedan och samma innehållslösa mening gäller ännu mer i dag. Frågan jag ställer mig om fascismen från tidigt 30-tal har något med det samhälle vi har i dag. Ja, självklart skriker de flesta politiskt medvetna. Men då torde det vara bevisat att fascismen har - som andra virus - muterat och med det skall vi kanske även uppdatera våra referenser till ordet. Skall vi titta på de mänskliga och rasliga värderingarna och perspektiven? Enligt AFA så kämpar man just mot Tidningen Slitz med sin "Schitz"-kampanj just för att Slitz lär ut till unga män att det är rätt att vara vältränad, rik, snygg samt att man har en söt och lydig flickvän.

Bilden av den fogliga, hjältemodiga övermänniskan - gärna en man med en jätteballe - börjar ta form.I fascismen så finns just dyrkandet av den stora starka övermänniskan där: Att det finns en ras som är mer värd. Att den kan bli starkare, modigare, större och smartare än andra och att den kan utvecklas oftast med konstgjord hjälp. Och konstigt nog så var det just syftet med Sovjetunionens projekt med rekrytering till Spetsnaz förbanden och fostran av småbarn till stora, starka och smarta mördare för att sedan försöka avla denna "mästar-ras" vidare. Mengele var endast en liten sadistisk skit och en klåpare jämfört med denna högst lyckade forskning. I Hitlers "Mein Kampf", kapitlet om hans år i Wien och de senare kapitlen om raslära i den första delen kan man tydligt läsa hans hatiska inställning till judar och ordvalet, argumentaionsfloran och språkbruket är identiskt med det som Lenin använde sig av när han beordrade Tjekan med brutala metoder slå ned bondeupproren runt Volga där tusentals oskyldiga människor slaktades av.

Det är mycket lättare att man utrotar "juden som ras" eller "bourgoisien som klass" genom att sluta kalla dom för människor blir orden lättare att vidarebefordra inom den fascistiska hierarkin. Vi kan fortsätta titta på ideologins litteratur och de som skrev den?Mussolini, vars synpunkter på fascism ändå måste ses som icke lekmannamässiga, menar i "Fascismens encyclopedia" från 1932, att fascismen växte fram som ett motalternativ till marxistisk socialism och att den motsätter sig demokrati."...fascism denies, in democracy, the absurd conventional untruth of political equality dressed out in the garb of collective irresponsibility, and the myth of happiness and indefinite progress..."

Och på något konstigt sätt så har det slutat precis så i länder där även kommunismen och andra totalitära statssystem fått chansen. "The foundation of fascism is the conception of the State, its character, its duty" Och på något konstigt sätt så har just kommunismen en IDENTISK syn på hur staten skall vara. "...The fascist state organizes the nation, but leaves a sufficient margin of liberty to the individual; the latter is deprived of all useless and possibly harmful freedom, but retains what is essential; the deciding power in this question cannot be the individual, but the state alone..."Och på något konstigt sätt så har just kommunismen en IDENTISK syn på hur staten skall vara. Slutligen.

Fascismen har vuxit sig stark och tagit makten i en tid där förutsättningarna för kommunikation inte varit i närheten av de vi har idag. Därför har det ställts högre krav på det personligheter som drivit fascismen.Just Hitler, Stalin och Lenin har skrämmande likheter om man studerar deras karaktär från en psykologisk synvinkel. Något som psykologen, intelligensforskaren och Harwardprofessorn Howard Gardner gör i sitt verk "Sinne för ledarskap"Jag började med att citera en ordbok. Vi tittar på ordet igen: användandet av ordet fascist i dag. Ordet har nötts ut. Jag personligen uppvisar samma intresse när jag hör ordet fascism som jag gör varenda gång ett nytt Palme vittne skall träda fram. Ordet fascist är utnött. Något som en anarkist bekräftade för mig när han talade om att han stödjer AFAs kamp men inte deltar då de kallar mer och mer saker för "fascistisk". Ordet betyder allt och order betyder ingenting. Detta har skett för att fel slags människor trott sig ha haft monopol på debatten om fascism men dels för att människor envetet klamrar sig fast vid gamla mossiga ideologier härrörande från 1900-talet och med dessa ideologier så följer även den föråldrade politiska skalan som för många människor och en del sourzeskribenter inte fungerar som något annat än galler i deras eget mentala fängelse. Förstår ni nu - era djävla extremistlöss - att ni får dekorera er med vilka snuttefiltar ni vill ur den ideologiska barnkammaren - för mig är ni fascister, extremister.Ja, vi kan spinna vidare i ordleken men jag tror ni börja fatta att det är lätt att bli en hatisk våldsverkare om man vill kämpa mot hatiska våldsverkare.

"One who watches monsters should be careful of not becoming one, when staring at the abyss. The abyss also stares at you" Frederich Nietzsche

KällförteckningLänkar:- Fascism Länk: fordham.edu Ordbok Länk: dictionary.com Böcker:"Inside the Spetsnaz" av Victor Suvorov/ASIN:0671689177 "The Voice of Modern Hatred" av Nicholas Fraser/ISBN:158567107X "Fascism: Past, Present, Future" av Walter Laguer/ISBN:019511793X "Kommunismens Svarta bok" huvudförfattare Stephane Curtois/ISBN:0674076087 "Mein Kampf" av Adolf Hitler/ISBN:0944379052 "Sinne för Ledarskap" av Howard Gardner/ISBN:0465082807 finns hos www.brainbooks.se


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 12 jul 2001 17:25

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: