sourze.se

Kvinnomisshandel - bara en slump?

En dimmig och mörk novembermorgon vaknar Anja, 24, upp av ett högt skrik.
"Vad har du gjort, kärring?!? Du har glömt att köpa mjölk, Ungen kan ju svälta, om du glömmer att köpa mjölk!"

Det var Anjas man Henrik som skrek mitt i sömnen på Anja, och hon hade upplevt det många gånger tidigare, men av olika orsaker. Men denna morgon fick hon nog. Maken hade ingen chans att kommunicera Amed Anja, så han slog henne så hårt att hon fick sjukskriva sig i två veckor.

Sonen Erik, 4 år, var så liten så han förstod inte så mycket av det som hände den hösten. Anja hade blivit slagen sen hon blev mammaledig med Erik. Innan dess var han så romantisk, så älskvärd och inte minst snäll. Varför började han bli så sur och bitter på Anja? Han kunde vara snäll, men också blixtra till och slå Anja. Men han slog aldrig Anja inför Erik. När Anja slutade att vara mammaledig, bad hon Henrik att bli pappaledig, men han blev sur och sa att hans karriär på Volvokoncernen var i fara om han tog pappaledigt, att någon duktigare kunde ta över.

Varför har det blivit så, att maken slår Anja?

Det kan vara så att maken känner sig undanskymd i sin roll som fader och inte vill erkänna att han tycker mamman tar för mycket tid för Erik. Men i slutändan drabbas maken och frun. Men om Erik var 6 år äldre eller nåt, skulle han tro att allt var hans fel.

Det är fråga om skuldkänslor och att "tömma ryggsäcken""är viktigt för ens psyke och känsloliv. Om man uttrycker känslorna genom ett sätt, som i det här fallet exempelvis våld - då är man känslomässigt handikappad.

Många har inte det problemet, men det finns några som helt enkelt spårar ur, och bara börjar slå allt och alla. Det är som med alkohol, man fortsätter dricka och slå. Det gör man ända tills någon, till exempel motparten, i detta fallet Anja, gör nåt liknande som att be om hjälp, och tar tag i situationen. I vissa fall hjälper det, men om Anja inte hjälper till, så kan maken bli ännu mer känslomässigt störd, och det är inte bra i ett äktenskap, där barn finns med i bilden. Deras konflikt kan gå ut över Erik.

Pappans beteende kan flyttas över till Erik, och han kan bli likadan när han blir stor. Barn som blir slagna, eller har upplevt misshandel i familjemiljö riskerar lättare att råka ut för sånt.

Det är viktigt att inte vända in och ut på sig, och tro att det är ens eget fel att maken eller pappan slår en. Barn har en förmåga att tänka så, det är farligt, eftersom barnet kan ta till sig sånt beteende i framtiden.

Man uppfostrar sina som barn som man själv blivit uppfostrad. Så är det ofta. Därför är det svårt att bryta mönstret. Därför bör man få hjälp för att sluta slå, och offret att sluta tro att hon är undermålig andra.

Som sagt - våld föder våld. Oftast. Stoppa våldet i familjerna - samhället skulle tjäna oerhört mycket på det. 12 000 misshandlas varje år.

Statistiken visar inte vem det är som misshandlar, bara att misshandeln sker inomhus och av en bekant till kvinnan.
Sedan 1981 har antalet anmälningar från misshandlade kvinnor ökat, men det behöver inte betyda att misshandeln ökat, men att de som drabbats vågar anmäla det nu, jämfört med 1981.

Det är ett bevis på att det har utvecklats till det bättre trots allt. Kvinnorna får information och stöd av polisen, som ger råd och ibland även larmtelefon, det är en slags telefon, som ser ut som en telefon, men är bara riktad till länskommunikationscentralen. Vid ett tryck ser polisen vem som larmar. Det är oftast kvinnor som har män som har besöksförbud som får en sån telefon.


Om författaren

Författare:
Tomas Lagergren

Om artikeln

Publicerad: 12 jul 2001 11:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: