sourze.se

Är nazismen en subkultur?

Ett kulturmord! Öppet svar till "Klas".

Jag fick en kommentar av "Klas" om min text om nazism.

Jag vill förtydliga att jag skrev om Ferenc Gödner, en av dem som överlevde den så kallade Förintelsen, som nazisterna planerade, men som tur var fick sig slut. Han åker runt i vårt avlånga land och håller föredrag för att berätta om sitt lidande och sina erfarenheter under andra världskriget.

Detta är ett öppet svar till "Klas", som inte skrev sin mailadress.

"Klas" skrev: "Dåligt skrivet, du relaterar dagens ny-nazister med brott mot mänskligheten under andra världs-kriget vilket är ett stort misstag. 1 Dagens nynazister är en konstig subkultur utan stöd hos befolkningen.

2 Nazismen i tredje riket var en logisk följd av Versailles-fördraget och hade stöd hos inte bara tyskarna utan en stor del av världen. Judarna hade och har inte ensamrätt på lidande under kriget.3 Slut. 4"

1 Jag relaterade inte till nynazisterna. Jag relaterade till det faktum att nazismen som ideologi är densamma. DENSAMMA. Skillnaden är att nazismen idag inte har någon utbredd makt i samhället.

När det gäller brott mot mänskligheten, det finns ingen ursäkt för att nazisterna på 40-talet mördade miljontals judar. Risken att det ska hända igen finns. Det är ett stort misstag att inte vara medveten om det.

Historien upprepar sig, vare sig du - eller jag - vill det eller ej. Om inte, så i en annan slags form. Det finns det en massa exempel på. T ex Ferenc Gödner i detta fall.

2 "Subkultur"? De har idag inget stöd av befolkningen, som tur är. Men att kalla dem för en subkultur, är ett kultur-mord. De förintar kulturens mångfald. De vill inte att "avvikande" ska finnas. Det innebär att massor av kultur skulle förintas.

Försvinner människorna, försvinner kulturen. Kvar finns bara det rätta, enligt Hitler; den ariska drömmen, med de snyggaste, starkaste och perfektaste människorna. Ingen är perfekt. Avvikelser finns alltid. Hitler hade bara en kula. Är det en avvikelse? Inte för mig, han får gärna ha en kula om han trivs med det.

3 Om det var logiskt eller inte, är vi nog rörande överens om att det gick till överdrift. Min mammas mattelärare var öppet nazist. Han hängde sig när han fick veta att nazismen förlorat, det vill säga 1945. Det finns en massa soldater som stred vid Normandie, Stalingrad, och en massa andra platser.

Det jag reagerade på hos din läsning var att du bara verkade skumma igenom texten. Jag skrev faktiskt att "Handikappade i Tyskland blev tillfångatagna och kom aldrig tillbaka.

Döva gick längs vägarna och blev skjutna bakifrån när dom inte hörde SS-soldaternas rop. Blinda gick till vänster i kön till arbetslägret. Åt vänster fanns last-bilar och hus som hela tiden pyrde ut rök, som luktade lite konstigt. Lastbilarna körde ut människorna till platser där massavrättningar via gevärskjutning hölls. "

Jag blev mycket illa berörd av att du missat det. Alltså skrev jag också om de tyskar som avvek. Det fanns judar i Tyskland, och vad hände med dem? De avvek, och då gick de samma öde till mötes. Att du påstår att jag generaliserat med judarnas lidande är irriterande. Läs mer korrekt, tack!

4 Att du inte skrivit din mailadress berörde mig illa också. Att du inte stod för din åsikt. Jag ville svara så du kunde förstå min text bättre. Dialog är bäst. Men du skrev dessa ord och slank iväg. Hur ska du kunna förstå mina tankar? Du kanske missuppfattat allt och dömt min text fel...

Men att du skrev ordet "Slut" gjorde mig arg. Du ville inte ha svar. Men jag vet svaret: hatet finns, och består. Ny-nazismen är en skugga ur det förflutna. Att påstå att det är slut och sen sticka iväg är horribelt. Rent av barns-ligt.

Jag är öppen för dialog, debatt och så vidare, men inte när man gör som denne "Klas". Då blir jag inte glad. Rent av förbannad, i alla fall i detta fall.

Jag vill be er, kära användare/läsare på Sourze, att om ni ska skriva någon kommentar eller något, så ska ni stå för det. Det mår ni bäst av. Debatten och dialogen också.

Jag är öppen för kritik, men bara om folk står för den.
Skriv ER mail-adress så att man kan svara på era frågor och kritik!

Vill ni kunna påverka samhället, så stå på er. På rätt sätt. Våga visa vem du är, samt stå för det. Då kommer man långt. Det vet jag av egen erfarenhet. Och jag vet att många håller med mig.

Och, jag hoppas, att du "Klas" läst det här och skriver en kommentar till mig, MED e-mail adress, så blir jag nöjd.

Jag är öppen för en debatt kring detta.


Om författaren

Författare:
Tomas Lagergren

Om artikeln

Publicerad: 09 jul 2001 10:59

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: