sourze.se

Don´t look at me

Apropå stenkastningen i Göteborg.

Hörde på nyheterna att 19-åringen sagt sig bara vara en turist som råkade passera i sina vita shorts och solglasögon. Han var ju inte ens maskerad förutom solglasögonen, och vem är inte klädd i solglasögon på en semester?

Det här händer mig också ganska så ofta när jag är på semester. Förstår precis vad han menar. Man ligger på playan en lång varm dag. Därefter går man till hotellet och duschar och byter om för att gå ut på stan och flanera.
Helt enkelt titta på urinvånarna och sitta på något torgs uteservering och dricka av den lokala drycken. Kanske hitta några marknadsförsäljare och köpa lite turistföremål att ta med sig hem.

Helt plötsligt, när jag bara ska runda ett hörn, så pågår där stenkastning! Det är säkert någon lokal tradition, precis som tjurrusningarna i Pamplona.

Så jag tar seden dit jag kommer och plockar lite stenar och kastar på poliserna, för det är väl inte riktiga poliser utan några som är där och ingår i denna färgstarka lokala tradition?

Så underbart att vara införlivad i denna mystiska rit!Undrar vad den går ut på? Kan det ha något med manlighet och ärbarhet att göra? Har det något med vikingar eller Gustav Vasa att göra?

Det är inte försvarbart att ha toppmöten av något slag i tätbebyggda områden och störa allmänheten. Persson & co borde veta att man inte kan ha så stora evenemang centralt, för det stör ordningen och samhällsekonomin.

Men där till att kasta sten, nej!

Såna där fasoner förstör för oss som vill visa vår åsikt och ha rätten att gå ut på gator och torg för att protes-tera. Jag vill ha kvar rätten till att kunna visa mig och protestera på ett säkert sätt utan att hamna i sådana där situationer.

Stenkastning leder bara till en polisiär stat med inskränk-ningar i att kunna visa våra politiker våra åsikter. Den rätten vill vi inte bli fråntagna.

Polisen var inte där bara för att skydda EU politikerna, utan också dom fredliga demonstranterna och vanliga in-vånarna i Göteborg.

Jag var också ute på staden för många år sedan och protes-terade. Visst hände att det att någon ungtuppspolis tog sig ton och inte var så där särskilt "psykologisk". Då kunde man skrämma in honom i polisbilen och gunga den lite. Men där gick gränsen.

Om EU tycker jag inte...


Om författaren

Författare:
Suzanne Ek

Om artikeln

Publicerad: 05 jul 2001 14:51

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: