sourze.se

Stäng Mediasektionen på Sourze

Media pratar media - introvert egenkärlek och revirpinkande utan intresse för allmänheten.

Journalister idag har helt glömt vem de jobbar för. De diskuterar varandras minsta problem på nyhetsplats och gör artiklar och reportage som ett karriärvapen för att imponera på eller bara visa upp sig för kollegor och redaktörer.

Låt oss göra ett litet tankeexempel:
Statens TV och radio ersätts med skattemyndigheten.

Skattedirektören formulerar sina mål och strategier:
"Vi har ett public service-uppdrag som jag brinner för. Vi måste få in skatt. Vi tar ut Robinson-skatten av de stora massorna och Antikrundan-skatten av välbetalda, medelålders medborgare", mässar hon.

Skattmasarna runt om i landet blir upprörda och börjar direkt skicka brev till det svenska folket. Ska vi verkligen ta ut en Robinson-skatt av alla, det känns som vi har sålt oss till det kommersiella", skriver de. Vi jobbar med public service och menar att man endast ska ta ut kvalitetsskatter som vi kan stå för. Okej, Antikrundan-skatten är bra, men var är Röda Rummet-skatten och Studio 1-skatten?

Folket står frågande inför en diskussion som de inte förstår och inte bryr sig om. Men skattmasarna fortsätter att skicka brev med broschyrer och informationsmaterial för att övertyga folk om att public service ska man inte ta lätt på.

Exempel är skattmasen i Mora, som meddelar att de har en ny administrativ chef med 47 underställda med ansvar för beskattning av enskilda firmor. Chefen kommer från ett public service-uppdrag på Naturvårdsverket, står det i brevet. Skattmasen i Leksand bjuder in till debatt om Generaldirektörens korvsmugglingsaffär över Norska gränsen. Folket bryr sig än mindre och börjar slänga brev från skattemyndigheten utan att ens öppna dem.

Tillbaka till verkligheten, hur kan tillsättande och sparkande av administrativa chefer på mellannivå på SVT och SR vara nyheter som är intressanta för den svenska allmänheten?

Och vem bryr sig om chefen för SVT glömt att lämna in sin deklaration? När gratis-kvällstidningarna dök upp och försvann i Stockholm ägnades massor av utrymme i medierna åt att oroa sig för om kvaliteten på journalistiken skulle urvattnas etcetera etcetera. Det som verkligen oroade journalisterna var givetvis om de fick ha sina jobb kvar, men om det skrevs det inte mycket.

Ytterligare ett exempel är tidningarnas radio- och TV-recensioner. Jaha, nu ska folket få veta vad en journalist tyckte om en annans jobb. Lite som ett medarbetarsamtal på jobbet men för öppen ridå.

På Sourze hörs samma tongångar. Det var medias skildring av mediarapporteringen som gjorde att demonstrationerna spårade ur i Göteborg, typ.

Visst behövs granskning av media då den är en maktfaktor i dagens samhälle men journalisterna/skribenterna/programledarna måste lära sig att skilja på kritik av maktfaktorn media och interna debatter inom det egna skrået.


Om författaren

Författare:
Andy Es

Om artikeln

Publicerad: 03 jul 2001 15:57

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: