sourze.se

Female flatmate wanted

Bostadsbrist i Stockholm? Bullshit!

Efter en skilsmässa så hamnade jag i en lägenhet och tog det första bästa jag fick efter 1,5 år i bostadskö. Jag fick ta det som erbjöds, i ett bostadsområde jag aldrig varit i, i en för stor lägenhet. Jag hade med mej ett barn som var utflygningsklar och han lämnade mej ganska snart för flickvän med egen bostad.

Nu satt jag i en alldeles för stor lägenhet och ville ju gärna byta ner mej till en mindre som skulle passa min plånbok och det är ju onödigt att ha en lägenhet som jag bara nyttjar till hälften. Men jag måste bo i lägenheten i 3 år innan jag får byta den mot annan lägenhet. Himla synd då det kan finnas trångbodda barnfamiljer som skulle vilja ha min lägenhet som är perfekt för en barnfamilj, never mind.

Vad gör man då? Jo, man letar efter en "flatmate", nån som vill dela lägenhet med mej. Eftersom jag är kvinna och har lite livserfarenhet och är "streetsmart" så sätter jag inte ut annons med mitt namn och nummer utan med en hotmailadress så jag kan sortera vilka som jag vill prata med.

"Female flatmate wanted. Finnes en stor nyrenoverad lägenhet nära Stockholm, med bra kommunikationer. Ett eget sovrum med stor fräsch ny dubbelsäng och byråer och skrivbord. Täcken, lakan, kuddar och handukar finns om så önskas. Del i vardagsrum med kabelteve, del i fullt utrustat kök, badrum med tvättmaskin och separat toa, balkong, nära till skog och sjö, parkering med el för motorvärmare. Gäller from nu och under ett år."

Det är alltså som att flytta in på ett hotell att bo i min lägenhet, rent, snyggt, fräscht och sparsamt möblerat i ett område som är rent, snyggt och fräscht.

Jag fick många svar, korta svar som ville veta vem jag var.
Jag skrev bara helt kort att jag är en "easy going" person med humor som är van vid det mesta då jag är morsa och har 2 utflugna barn som kommit och gått på oregelbundna tider.

Jag har dessutom haft "flatmates" som tycker att jag är toppen att bo med då jag inte har knäppa idéer och inte bryr mej om vad mina "flatmates" gör, inom rimliga gränser.

Bad att få veta lite om den som var intresserad av att flytta in och dela med mej. Och håll i hatten här kommer några ursaxade mail och lite vad som en del sa till mej per telefon:

"Jag har tre katter som jag tar med mej, där jag bor nu tycker man inte om dom."

Hur kan man skaffa tre katter när man inte har bostad och flyttar runt?

"Jag är sång pedagog och tar hem elever, kan man sjunga i din lägenhet?"

Tror inte det, busschauffören en trappa upp som jobbar natt ibland han skulle bli galen om någon övade skalor i mitt vardagsrum.

"Jag har inga referenser om att jag har jobb, men jag har varit med om en olycka för flera år sen och har inkomst från ett försäkringsbolag och nu har jag bestämt att jag ska upp till Stockholm och leva loppan i ett par månader och gå på alla balla ställen och slå runt."

Nästa.

"Jag gillar att ha sovrum som går i grönt. Får jag rolla tapeterna i sovrummet?"

Nej, det är helt nyrenoverat i diskreta färger och snyggt och fräscht. Ja, men det blir så snyggt med rollade tapeter.

"Jag kommer från ett annat land och det stor företag jag jobbar på betalar mej 58.000 i månaden men jag vill ha ett kvitto på dom 3.000 hyran kostar och ska skicka det till skattemyndigheterna och dra av för att det är dubbelboende för mej då jag har bostad i mitt hemland."

Skattemyndigheterna? Nej tack! Sen vill människan ha ett skriftligt kontrakt på att få bo i 2 år i lägenheten trots att det står tydligt att jag bara har lägenheten i ett år.

"Jag har egentligen en bostad men när jag tar hem killar så gillar inte mina grannar det och jag tänkte hyra ett rum."

Men va fasingen? Prostitution eller?

"Min pojkvän och jag grälar ofta och jag vill ha nånstans at ta vägen då vi har bråkat. Kan jag hyra det bara för dom dagarna då jag sover där?"

Jag vill bara betala för då jag sover där.

"Jag bor på hotell och är från England. Kan jag komma och titta på måndag klockan 18.00?

Det kom aldrig någon så jag ringde upp henne, hon hade glömt att ringa mej och tala om att hennes jobb hade flyttat henne till Londonkontoret.

"Arbetar som språklärare och har vuxenelever på kvällarna. Jobbar alltid kvällar kan jag ta ledigt och vi träffas mitt på dagen?"

Jag tar en långlunch och åker hem och människan dyker aldrig upp. Jag ringer henne och hon säjer att hon ska bo kvar där hon bor, men jag då? Tagit ledigt från jobbet. Djup suck!

"Säljer bröd i tunnelbanan och får hem bröd tidigt på mornarna/nätterna och bakar det i ugnen och transporterar det sen innan 5-tiden."

Okej att baka och ta emot leveranser mitt i natten?

"Jobbar på en radiostation i Stockholm men har strul med lön och har inga pengar förrän den 15:e mitt i månaden, kan jag få flytta in och betala i efterskott?"

Jag säjer att det går bra, bara jag kan ringa och kolla med hennes arbetsplats att hon har ett jobb. Hon får mitt telefonnummer så hon kan ringa mej och tala om vem jag kan nå på hennes jobb. Hon hör aldrig av sej igen så hon hade väl ingen arbetsgivare och ville bo gratis och sen bara dra.

"Gästarbetare i Stockholm som inte har nånstans att bo. Är på tjänsteresa och kommer inte tillbaka till Stockholm förrän om en vecka och vill ha lägenheten osedd."

Hon har panik efter ett boende, vi bokar vilken dag och hur dags vi ska träffas och hon verkar trevlig så jag säjer nej till alla andra som mailat mej. Det går en vecka och människan kommer aldrig på utsatt tid och jag som har skickat mail till alla och sagt att lägenheten är inte ledig.

Jag hängde även ut lappar på en större skola i Stockholm då jag hört att det var svårt att få nånstans att bo under studier. Hörde någon av sej? Ja, en tjej som inte förstod den enkla annonsen och trodde att hon skulle få hyra lägenheten ensam.

Ska inte ens nämna dom obscena mail jag fick från herrar där dom berättade om sina böjelser och lämnade ut allt om sej själva trots att dom är gifta.

Var min annons otydlig? Kunde den misstolkas? Trycker bara på Delete, Delete, Delete!

Bor det någon i min lägenhet? Nää, det är ledigt i juli och augusti, sen lämnar jag lägenheten och flyttar.


Om författaren

Författare:
Suzanne Ek

Om artikeln

Publicerad: 03 jul 2001 14:16

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: