sourze.se

Avgå Anders Mellbourn

Utrikespolitiska Institutets chef visar prov på både dåligt omdöme och skrämmande naivitet i sin senaste debattartikel.

Idag, söndagen 24 juni, skriver Utrikespolitiska Institutets chef Anders Mellbourn en insändare på DN Debatt. I det relativt dåligt skrivna och otydliga debattinlägget kan man med möda urskilja att herr Mellbourn har åsikterna att upploppen i Göteborg var en "säkerhetspolitisk kris" samt att de rätta metoderna för att möta dylika "kriser" i framtiden skulle vara att upprätta en paramilitär EU-styrka som med tung beväpning skulle "avskräcka" stenkastande EU-motståndare.

Hur kan man ha så fel?

Är det inte tecken på ett otroligt bakåtsträvande tänkande och naivitet på gränsen till inkompetens att tro att man kan bemöta anarkister och syndikalister med mer våld?
Dessa grupper har ju redan den uppfattningen att de lever i en polisstat. Att då bemöta deras världsbild med ännu mer poliser är ju att bekräfta deras världssyn snarare än att bekämpa den. De människor som ännu inte tagit steget fullt ut att gå med i AFA och allt vad det heter kommer ännu mer att lockas att gå med.

De som drabbas är inte extremgrupperna och våldsverkarna. Det är de "vanliga" medborgare som försöker leva ett vanligt liv. Det är vi som främst kommer märka av de patrullerande militärerna och de befogenheter till ingrepp i vår vardag som mycket väl kan komma att bli följden. Avlyssning, arresteringar på mycket lösa grunder, godtyckliga frihetsberövanden och andra begränsningar av vår personliga frihet blir ett reellt hot.

Om vi måste skydda våra politiker bakom murar av specialutrustad kravallpolis kanske vi skulle ta och sitta ner och tänka igenom vad det är för samhälle vi skapar och varför så många människor inte vill känna sig delaktiga i det stora EU-projektet. Det rätta sättet att hantera den här "säkerhetspolitiska krisen" är inte någon upprustning av maktmedel utan kommunikation och dialog.
Att herr Mellbourn förespråkar motsatsen är helt enkelt skrämmande. Att möta våld med mer våld är barbariskt och ociviliserat och hör inte hemma i en demokrati. Om vi upprustar mot extremgrupperna gör vi tvärtemot det som är lösningen på problemet.

Det är för mig helt absurt att någon som är chef för en statlig myndighet, som på intet sätt har befogenhet att fatta några som helst beslut i frågan, går ut i debatten med sin myndighetstitel för att ge mer legitimitet åt sin åsikt. Ett helt felaktigt handlande som i mina ögon till och med är tjänstefel.

Avgå, herr Anders Mellbourn!


Om författaren

Författare:
Daniel Ericsson

Om artikeln

Publicerad: 24 jun 2001 13:19

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: