sourze.se

Demokratin har förlorat

Då var det ett faktum. Göteborg som mötesstad kom att sälla sig till skaran av städer som drabbats av det politiska våldet. Demokratin har förlorat.

Sverige som ordförandeland kom att sätta en ny standard - dock inte den önskade som handlade om dialog, förstående och folkfest. Detta var istället första gången kravallerna gick så långt som till verkanseld. Där trängd polis i nödvärn och för att skydda en fallen kollega, kom att behöva dra och avfyra tjänstevapnet mot våldsverkare.

Nyhetsrapporteringen och de politiska kommentarerna handlar i mångt och mycket om hur dylika kravaller skall förhindras i fortsättningen. Svaret är inte givet och lösningen är med all säkerhet inte enkel. Klart är dock att de grupper som anser det vara rimligt att krossa fönsterrutor, ramponera lokaler och misshandla dem som enligt deras människofientliga agenda utgör ideologiska fiender mot deras sak, har förstört för alla dem som fredligt försöker göra sin röst hörd. Genom sin agenda där våldsmetoder sanktioneras i "kampen för en bättre värld" riskeras nu för första gången på allvar demonstrationsrätten, mötesfriheten och därmed även i viss mån yttrandefriheten att begränsas.
Demokratin har förlorat mot dessa drägg.

Redan har ett toppmöte ställts in. De människofientliga vänsterideologiska terroristerna autonoma kallas de visst har fått sin första stora seger. Det talas även om att mötet i Genua kommer ske i en stängd stad utan möjlighet för de fredliga demonstranterna att kunna manifestera och demonstrera. Är detta den bättre värld de vill se? En värld där yttrandefriheten är inskränkt till följd av att meningsmotståndarna är skrämda till tystnad. Hur kan detta passa in med paroller om allas lika värde. Eller kanske är det "alla" som i de utvalda och likatänkande icketänkande?? Vilken underbar demokratisk anda...

Är detta den värld ni fredliga, engagerade människor som har en annan åsikt vill se?

Jag efterlyser krafttag från de politiska och ideologiska organisationerna där maskerade våldsverkare och demonstrationsdeltagare utesluts ur demonstrationerna. Att våga visa sitt ansikte är att våga stå för sitt engagemang. Att kunna tala för sin sak är förutsättningen för en samhällsutveckling.

Våld är inte lösningen!


Om författaren

Författare:
Johan H. A. Okker

Om artikeln

Publicerad: 23 jun 2001 19:45

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: