sourze.se
Artikelbild

Både ATP och SPP-pensionärer grundlurade

När ATP-reformen genomfördes 1960 betonades det att de avgifter som betalades in av arbetsgivarna var en del av den anställdes lön.

Kommande pension var således redan intjänad lön och den anställdes personliga egendom. Som sådan var den grundlagsskyddad!

Ungefär samtidigt som ATP-reformen genomfördes blev det också vanligt med avtalspensioner. Arbetsgivarna betalade in avgifter som man klart redovisade som en del av den anställdes lön. Även här sa man att kommande pension var redan intjänad lön.

Vad har hänt med dessa löften? När det gäller ATP-fonderna så det tydligen så att staten anser att dessa pengar tillhör staten och inte pensionärerna. Alla vet vid det här laget att man redan lagt beslag på 245 miljarder av dessa grundlagsskyddade pengar.

Vad gäller SPP:s förvaltade pensionspengar så anser tydligen SPP att återbäringen på dessa pengar ska tillfalla företagen som betalat in pengarna för de anställda och inte pensionärerna från vars lön avgifterna har dragits. Eller har arbetsgivarna bidragit med någon del av dessa avgifter?
Det verkar som om både staten och SPP har lagt beslag på pengar som varit avsedda för pensionärerna.

Kan någon expert förklara hur det egentligen hänger ihop? Vi är många pensionärer som vill ha besked innan vi hinner avlida allesammans.


Om författaren

Författare:
Stig Gustin

Om artikeln

Publicerad: 23 jun 2001 19:40

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: