sourze.se

Övertäckande debatt av de verkliga konflikterna

Övertäckande debatt döljer de verkliga konflikterna och frågorna. Detta pågår i Göteborg.

Vi är i Göteborg. Vi är mot våld. Det sägs att diskussionen om huruvida man ska använda våld för att uppnå en mer kärleksfull värld ska förbli intern.

Efter den fredliga demonstrationen som avgick efter de brutala kravallerna vid Götaplatsen imorse där slagord som KÄRLEK, och PEOPLE NOT PROFIT; OUR WORLD IS NOT FOR SALE, sas det på ett utvärderande möte att vi som är emot våld inte ska kritisera de som använder sig av våld utom rörelsen, för vi har samma mål.

Vi är mot EU:s nyliberala politik, ekonomiska exploatering av människor i tredje världen, EU:s militarisering och antidemokratiska uppbyggnad. Vilka brott den etablerade politiken i världen har begått mot mänskligheten går inte att jämföra med pubertala stenkastare.

Lika lite som polisens våld, och det förtryck som utövas i världen är fel, det vi kämpar mot, är våld som kampmedel från demonstranter okonstruktivt och precis det som det etablerade samhället, den rådande politiska ordningen vill att vi ska gestalta. Stenkastande antidemokrater. Till skillnad från de fredsmedlande EU-topparna. De behöver en fiende för att rättfärdiga sig själva.

Att kravallpoliserna från regeringen beordrats agera så våldsamt och kompromisslöst och antidemokratiskt och provokativt för att uppmuntra den våldsamma delen av oppositionen och därefter kunna säga att "de är odemokratiska till skillnad från oss". Att media går kapitalets ärende och får opinionen att hata anarkister och alla som är emot de egentliga orättvisorna.

Den uttalat fredliga antikapitalistiska demonstrationen som avgick från Götaplatsen imorse blev snart omringad av provocerade och - i gränderna runt omkring - väntande poliser sittande på rädda hästar och med panikslagna hundar.

Stämningen i demonstrationståget var ångestladdad och provocerad och kränkt med tanke vad som hände på torsdagen då polisen gjorde ett tillslag mot Hvitfeldtska skolan där Göteborgsaktion 2001, paraplyorganisationen för de allra flesta organisationer under denna helg, hade all sin information och utrustning inklusive sjukstuga. Här skulle det under helgen hållas en motkonferens med internationella gästföreläsare. Här bodde även ett femhundratal aktivister, däribland Ya Basta som planerat en ickevåldsaktion, där man idag skulle försöka ta sig in på mässan. Denna aktion skulle symbolisera klyftan mellan folket i världen och de ignoranta beslutsfattarna som inte kan hantera eller har intresse av människors åsikter. Här bodde även tyska och ryska fältbiologer som inte förstod vad som försiggick då informationen under dagen var obefintlig. Vid 24-tiden på torsdagen efter en envis demonstration mot polisbrutalitet utanför skolan slussades 450 personer iväg inifrån skolan, de som vägrade låta sig visiteras tog dem till förhör, vilket resulterade i 60 arresteringar för Misstanke om försök till våldsamt upplopp. Detta var en provokation, ett beslut om hur polisen skulle agera, från regeringen som direkt resulterar i att resten av helgen kommer att fokuseras på kravaller mellan poliser och våldsmma demonstranter och inte på vad människor som är här verkligen tycker eller vad de pratar om på EU-toppmötet. En cynisk övertäckande debatt som döljer de egentliga konflikterna och frågorna.

Ickevåld i en situation där man förväntas använda våld är en provokation. Att skrika kärlek framför kravallpoliser är en riktig konfrontation. Det är något annat än att svara på det sätt vi väntas reagera och det som konserverar de rådande strukturerna. Våld leder alltid till mera våld, att detta är framprovocerat av regeringen för att skapa en övertäckande debatt är väldigt problematiskt och det får oss att inse vilken förljugen värld media förmedlar i kapitalets tjänst.


Om författaren

Författare:
Moa Forstorp

Om artikeln

Publicerad: 15 jun 2001 16:39

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: