sourze.se

Vilken turisttyp är du?

Rekreation, aktion, kultur, individualist eller kompromiss.

Nyss hemkommen från Korfu ramlar jag - bokstavligt talat - över en veckas tidnings- och posthög. Tanken på att denna hög av papper helt plötsligt blivit förvandlad till en dödsfälla, ter sig inte allt för främmande. Men optimist som jag är tänker jag att det är väl lika bra att utnyttja situationen och gå igenom högen när jag ändå sitter där jag sitter - till min sons stora förtret, eftersom jag blokerar vägen till hans rum och efterlängtade Playstation.

Posten - ointressant. Tidningarna - saknade.

Jag rycker en Göteborgs-Posten ur högen och ramlar över - bildligt talat - en rubrik som lyder "Charterturister går inte i flock". Artikeln rör en kommande avhandling som Ewa Wolf, forskare vid etnologiska institutionen vid Göteborgs universitet, har sammanställt. Hon har undersökt hur svenska charterturister väljer att forma sin semester. Genom sina intervjuer med resenärer har hon tagit fram fem olika turiststilar.

Rekreationsturisterna vill ta det lugnt och eftersträvar avkoppling.

Aktionturisterna söker spänning och äventyr.

Kulturturisterna tycker om att bilda sig och titta på sevärdheter.

Individualisterna är som kulturturisterna också ute efter kultur, men vill ha omväxling och något utöver det vanliga.

Kompromissarna står efter en blandning mellan avkoppling och kultur.

Jag gör en snabb återblick på den vecka jag lämnat bakom mig i ett försök att hitta min turiststil.

Där fanns inslag av kultur, om nu Metaxa, Ouzo, inhemskt öl, Campari/Soda och tjugotvå omgångar biljard kan räknas som kultur. Att jag inte vid något tillfälle fick höra Greklands bidrag till Eurovisionsschlagerfestivalen får väl också betecknas som ett uttryck för kultur. Eller det kanske hör ihop med avkoppling.

För avkoppling fanns där definitivt, även om jag sett Korfu stad tre gånger med en halvtimmas mellanrum efter det att jag kört vilse i vår hyrbil. Eller när jag tänker efter så kanske det ska räknas till äventyr och spänning.

Något som definitivt hörde till äventyr och spänning var de nattliga jakterna efter mygg och att klara sig helskinnad nedför trappan från sovrummet. Att försöka lotsa sig levande över gatorna utan att bli överkörd av en bil eller trimmad moped, var minst lika spännande. Framförallt om mopeden bar en hel familj bestående av fyra personer och förarens synfält var lika med noll.

Något utöver det vanliga var den lokala musikgrupp som höll oss vakna om nätterna med sin fulländade förmåga att missa alla tonerna på såväl bouzoukin som sången. Det var i och för sig både bildande och sevärt att se svenska, danska och engelska turister dansa grekisk folkdans, så det kanske ska räknas till kultur trots allt.

De "kompro-missar" jag gjorde var att bränna mig i solen, slänga toalettpapper i toaletten trots reseledarens predikande om det dåliga avloppssystemet och när jag fick gå fem kilometer i 35 gradig hetta för jag hade glömt pengar och Visa-kort i lägenheten och inte kunde betala notan.

Omväxling stod hemresan för; från Korfus 32 grader och molnfri himmel till Landvetters 8 grader och hagel.

Nåja, jag har inte lidit av min semester. Tvärtom så är min upplevelse av Korfu bara positiv och grekerna var ett vänligt sinnat folk med en värdig distans till mig som turist. Jag har fått avkoppling tillsammans med familjen och lite uppiggande sol och värme.

Och om jag nu ska välja ut en av turiststilarna så väljer jag kompromissarna, med starkt inflytande från individualisterna.

Jag är inte typen som tycker om att göra saker i flock, inte heller är jag överförtjust i att flänga runt bland kyrkor, museer och berömda byggnadsverk bara för att kunna säga att jag varit där. Mitt stora intresse är människor, och på resande fot skapas det alltid utrymme att få möta människor som är både intressanta och fascinerande.

Jag har alltid varit lite skeptisk mot undersökningar eller studier där det ska kategoriseras och spaltas upp företeelser om mänskligt beteende, och mycket riktigt så säger Eva Wolf i artikeln att det inte finns några täta skott mellan de olika grupperna eller att det existerar någon enhetlig charterturist. Och med det säger hon väl egentligen att hennes studie i det närmsta är meningslös.


Om författaren

Författare:
Per Poulsen

Om artikeln

Publicerad: 11 jun 2001 16:22

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: