sourze.se
Artikelbild

Journalister sållas inför EU-toppmötet

EU-kritiska tidningar nekas pressackreditering till toppmötet i Göteborg.

Till EU-toppmötet har pressackrediteringen på mässan beslutat att inte ge ackreditering till nättidningen Yelah.net. En tidning undertecknad är reporter för. Detsamma gällde på Ekofin-mötet i Malmö den 21 maj. Då sökte jag ackreditering och fick också det beviljat. Strax innan mötet drogs dock denna tillbaka av UD med praktiska förhinder som anledning. Brist på hörlurar och stolar sa man.

Vad som hände vid mötet är sedan känt. Kravallpoliser splittrar, misshandlar och griper en stor mängd demonstranter. På ett möte som nätverket demokrativärnet höll med polisen, kom det också fram att polisen var inblandade i pressackrediteringen till mötet i Malmömässan. De hade verkat för att dra tillbaka ackrediteringar för vissa vänstertidningar på grund av säkerhetsskäl.

Nyligen fick jag mitt andra samtal från UD. De meddelade att de inte beviljar mig någon ackreditering till EU-toppmötet i Göteborg heller. De hävdar att det beror på plats- och pengabrist, men kvinnan i telefonluren utesluter inte att polisen är inblandad även i detta beslut. Till andra EU-kritiska tidningar är beskedet tydligare, Säpo måste godkänna reportrarna. Samma dag, den 5 juni, meddelade UD alla på Yelah.net som sökt ackreditering att ingen kommer att få någon. Detta besked når även de som har presskort och är yrkesverksamma som journalister.

Oavsett om det beror på utrymme, eller om det beror på att polisen gjort en politisk gallring av journalisterna, så är det oacceptabelt i en demokrati att EU-kritiska och oberoende medier vägras tillträde till toppmötet.


Om författaren

Författare:
Jonas Lindkvist

Om artikeln

Publicerad: 11 jun 2001 16:46

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: