sourze.se

Försvara landet och freden!

Ett yrkesförsvar kan, i en demokrati som vår, mycket väl spegla folkviljan.

Ett yrkesförsvar kan byggas med höga, tidsenliga krav på kompetens och beredskap. Enheter ur ett frivilligt rekryterat yrkesförsvar kan insättas utomlands utan lång förberedelsetid.

Vi som varit engagerade i försvaret under tiden efter andra världskriget minns gärna de positiva intryck som en stor mängd duktiga värnpliktiga under grundutbildning gjort. Vi förtränger att inte alla förband var godkända och att inte alla värnpliktiga var skötsamma.

Vi glömmer att repetitionsutbildningen förfuskades genom att huvuddelen av repövningarna inställdes eller blev alltför korta av ekonomiska skäl. Vi vill inte minnas de närmare hundratusen värnpliktiga som efter grundutbildningen inte hade någon krigsbefattning.

Försvarsviljan är traditionellt hög i Sverige. De flesta tycker att landet skall försvaras. De många frivilliga försvarsorganisationerna och hemvärnet manifesterar detta. Men det är inte liktydigt med att våra med tvång uttagna ungdomar är beredda att dö för sitt land eller för freden utomlands.


Om författaren

Författare:
Claes Sundin

Om artikeln

Publicerad: 08 jun 2001 10:26

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: