sourze.se

Asfalten i förorten luktar russin

När det regnar luktar asfalten i förorterna russin. Men här i innerstaden luktar den något annat.

Jag har gjort en upptäckt, eller upptäckt och upptäckt, jag har i alla fall kommit underfund med att asfalt luktar när det regnat. Men den doftar inte likadant överallt, i förorter luktar den russin, i innerstan luktar det något annat, men vad?

För att ta reda på detta begav jag mig till platsen där nästan allt började, Ragvaldsgatans dagis. De flesta minnen jag har från yngre år härstammar därifrån, och många av dessa minnen involverar lek - just på våt asfalt.

Hur som helst begav jag mig en regning till dagiset som ligger granne med Södra Latin. Jag sniffade och sniffade, på både asfalt, klätterställningar och vegetation - detta var nödvändigt för att jag skulle kunna försäkra mig helt om doftkällan. Det var hursomhelst ingen tvekan om att det var just asfalten som avgav doften, men vad doftade? Jag försökte tänka jämförande; luktade det äpple? Annan frukt? Krydda? Dryck? Gammal fisk kanske? Nej.

Jag funderade och funderade, och så plötsligt kom det till mig som en blixt från klar himmel. Det luktade ju dagis förstås! Det borde jag ju ha haft klart för mig från början. Asfalten på speciella platser luktar på ett sätt, liksom att asfalten doftar olika på en tunnelbanestation och på skolgården och inne i stan och ute i förorten. Det är hur van synen är vid platsen som avgör denna vid regn uppstående asfaltsdoft. Om man sätt platsen på bild vet hjärnan undermedvetet redan hur det doftar på platsen, och signalerar till luktorganen precis vad det är de ska leta efter. Samma sak gäller om man läst eller hört om platsen, doften/lukten/stanken är redan förutbestämd.

Varför luktar det då olika i innerstaden och ute i förorterna? Det är ju Stockholm alltihop, och jag har ju vistats och vistas både innanför och utanför tullarna. Det måste helt enkelt vara postadressen som gör att lukten skiljer. Det luktar inte russin där Stockholm kommer efter postnumret, för det har någon bestämt.


Om författaren

Författare:
Björn Jönsson

Om artikeln

Publicerad: 01 jun 2001 13:32

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: