sourze.se

Inför körkort för cyklister

Varför struntar cyklister i grundläggande trafikregler?

Under rubriken "Gående och cyklister lever farligt" kunde man i DN den 5 maj 2001 läsa att Gatukontoret nästa år får 50 miljoner kronor för att öka säkerheten för cyklister och gångtrafikanter. Tanken är god!

Men så länge majoriteten ur de grupper man vill värna om inte har en aning om, alternativt fullkomligt struntar i, de mest grundläggande trafikreglerna som till exempel att inte gå eller cykla mot rött ljus, inte cykla mot färdriktningen, ge tecken när man svänger eller iakttar högerregeln kan man lägga "guppen" så tätt att gatorna liknar tvättbräden, utan att få några märkbara effekter!
Man kan misstänka att beslutsfattarna sitter på kammaren och läser statistik istället för att vistas i trafiken.
Visst finns en och annan flåbuse bland bilisterna, men dessa riskerar åtminstone bestraffning vid förseelser!
Pengarna borde istället användas till införande av någon form av förarbevis för cykel samt en bred upplysningskampanj för gångtrafikanter.

Samma dag kunde man också läsa att stopplikten vid övergångsställena ökat olyckorna istället för att minska dem! Något att fundera över! Rättigheter är nog bra, men om de utövas utan kunskap och sunt förnuft kan resultatet bli förödande!


Om författaren

Författare:
Anita Maurer

Om artikeln

Publicerad: 30 maj 2001 16:04

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: