sourze.se
Artikelbild

Porrfilm - frivilligt eller?

Inte kan det väl vara så att man tvingar människor att delta i olika porrfilmsinspelningar.

Ibland tycker jag att en del människor är ganska korkade. Exempelvis när jag såg den upprördhet som drabbade många av våra folkvalda i samband med filmen Shocking Truth. En del kallade det moralpanik. Själv kallar jag det bara patetiskt. Jag tycker det är tragiskt att människor i den positionen är så blåögda.

För den som inte vet det så är filmtiteln på engelska och betyder chockerande sanning. Dock visade den intet nytt under solen. Vad som är tråkigt i porrdebatten - tycker i varje fall jag - är diskussionen som förs om aktörerna som deltar verkligen gör detta frivilligt.

Att tro att människor som är med i porrfilmer gör det för att dom vill det är att förenkla det hela. Det är lika dumt att tro på det som på att en porrfilmsregissör skulle göra en porrfilm för att han/hon upplever att det är något dom vill visa och förklara för människor.

Det är ju väldigt enkelt att göra som Robert Aschberg. Att åka ner till en bordell i USA och fråga huvudrollsinnehavaren i den omdebatterade porrfilmen om hon kände sig tvingad att delta. Med en sån idiotisk fråga så kan man bara få ett svar. Nämligen det svar som hon gav; hon kände sig minsann inte utnyttjad utan hon såg filmen mer som ett experiment.

Alla ni som valde att tro på henne är förmodligen samma personer som tror på myten om den lyckliga horan.

Jag har under tidigare delar av mitt liv bland annat jobbat som vakt på porrklubbar runtom i Sverige även Danmark. Det har gjort att jag fått en ganska bra inblick i det som kallas porrbranschen. Många av de tjejer som jobbade på klubbarna deltog också i olika mer eller mindre seriösa ? porrfilmer. Jag har varit med vid en del inspelningar också som vakt och vad som hände där var ingenting som jag sätter i samband med den så kallade frivilligheten.

Det fanns olika sätt att få tjejerna med på att vara med i filmerna. Något som var mycket vanligt var att bedöva dom med piller och/eller alkohol. Ett annat sätt var att ge dom narkotika före inspelningarna. Till killarna gav man amfetamin eller kokain och det kunde man ge tjejerna också. Vanligt var också morfin eller heroin till dem. Sen blev det till att göra porrfilm. Några dagar efteråt så kunde en del av tjejerna komma och prata med mej och dom mådde dåligt och ångrade det som dom hade varit med om.

I USA är det fortfarande vanligt att de manliga aktörerna använder sig av centralstimulantia amfetamin, kokain för att klara av att göra både två och tre filmer på ett dygn.

Dock skall sägas att det idag är mer vanligt att både killarna och tjejerna är nyktra och odrogade under inspelningen. Flera porrproducenter kräver detta. Vad man då inte pratar om är att efter inspelningarna brukar det supas kopiöst. Och jag förmodar att alla vet varför man dricker? Just det. För att glömma. För att slippa känna på skammen.

Frivilligt - visst! Det beror ju på hur man tolkar det. Om man menar att det är INGEN som tvingar dom så - visst. Men om man menar att det är INGET som tvingar dom så, tror jag, att man är ute och cyklar.

I porrfilmsbranschen så behöver man bara skrapa lite på ytan hos folket som ställer upp i filmerna så hittar man saker som är intressanta och som kan förklara en hel del. Förutom att en stor del är alkohol-och drogmissbrukare så är många av dem också barn till missbrukande föräldrar.

Detta gäller både tjejer och killar. Här hittar man alltså människor som i hela sitt liv sökt bekräftelse och när dom börjar göra porrfilm så får dom det tror dom i varje fall. Här hittar ni tjejerna som hela sitt vuxna liv alltid valt "fel" karl. Dom som alltid får stryk av sina karlar. Dom "väljer" att göra porrfilm för där slipper dom förhoppningsvis få stryk. Istället får dom bekräftelse.

Många av tjejerna som hållit på med porrfilm i några år har - från att ha varit heterosexuella - blivit lesbiska. En hel del av de som arbetar med porrfilm har tagit livet av sig efter några år i branschen.

Många av tjejerna och killarna säger att dom gillar att göra porrfilm. Det är möjligt att det är så. Dock tror jag att det snarare är fråga om så kallad vuxnabarnproblematik personer som har vuxit upp i en missbrukarfamilj. Det handlar alltså om människor som inte kan se skillnad mellan kärlek/intimitet och sex och därför tror att deras motspelare verkligen tycker om dom.

En del av dessa tjejer lever också i en dröm om att deras insats som aktörer i en porrfilm skall ge dom en seriös filmroll någon gång så att dom blir kända.

Jag är egentligen inte motståndare till porr - men jag är motståndare till att folk utnyttjas och "tvingas" göra saker som dom egentligen inte vill. Det är precis detta som sker i porrbranschen. Alla så kallade seriösa porrproducenter brukar tala om att dom minsann betalar bra och att dom ser till att aktörerna är nyktra och drogfria under själva inspelningen. Sen då???

Det finns ett skäl till att man så skamlöst utnyttjar människor och det är den enorma vinsten du gör på en porrfilm. Du tar in mellan 10-20 gånger inspelningskostnaden i vinst. Detta är anledningen till att Private är det börsnoterade företag som idag går bäst på Nasdaqbörsen. Och det vet väl alla människor att ju mer pengar desto mindre betyder människorna och deras känslor.

Den så kallade friheten existerar inte. Det är bara något man vill få oss att tro för att det ska vara mer kittlande att se på porr. Så tänk på det nästa gång du sitter hemma och runkar till en p-rulle.


Om författaren

Författare:
Börge Hellström

Om artikeln

Publicerad: 20 maj 2001 15:33

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: