sourze.se
Artikelbild

En kommande cirkusstjärna

Iklädd en kavaj som var av en storlek för stor, en hatt och clown målat ansikte gjorde han ett mycket självsäkert intryck, och så drog föreställningen igång.

Denna unga man heter Erik Nordström, är 14 år och bor i Sandviken. Under två års tid har ett av hans största intressen varit cirkuskonster, och efter många timmars träning har han själv lärt sig mer och mer samt utvecklat sina trick till att bli allt mer avancerad.

Föreställningen börjar med några balansövningar med hatten, och fortsätter sedan med både jonglering, diablo, devilstick och clownstunt trick. Några av mina personliga favoriter under föreställningen är balanskonsterna med en gitarr och en lång kvast, samt makalösa trick med den snurrande diablon. Underhållningsvärdet på föreställningen ökade ännu mer när han plockade fram sina långa och smala ballonger som han knöt ihop till både hundar och gitarrer. Slutligen lät han också publiken prova på de trick han utfört, och det visades då snabbt att det som sett så lätt ut när Erik utförde cirkuskonsterna var totalt omöjligt att utföra för de ovana.

Efter föreställningen fick jag en liten pratstund med Erik som bl.a. berättade att han ibland ställer upp som lärare på cirkusskolan i Sandviken. Detta är en skola för de cirkusintresserade i stan, där man får lära sig många olika cirkuskonster och även får möjlighet att uppträda ibland.

Känner du dig nyfiken på cirkus behöver du bara ta kontakt med Erik eller din närmaste cirkusskola så får du hjälp att prova på. Erik berättar också att han lägger ner mycket träning för att klara av sina trick, och det ligger många timmar av övning och åter övning tills han fixar det. Nya konster hittar han på genom att slarva med grejen han håller på med och ibland händer det då att han uppfinner ett nytt cirkusnummer. Just nu håller Erik mest på att utveckla sin jonglering diablon och devilstick, eftersom de är extra roligt att hålla på med dem när man får publiken med sig på grejorna. Jag fortsatte min intervju med att ställa ytterligare fem frågor.

- Vad är det som fått dig att börja med detta?
- Jag provade jonglering och då ville jag utveckla det mer.

- Är det inte nervöst att stå inför publiken och exempelvis jonglera?
- Jag har inte varit så nervös någon gång i mina nummer. Men det är klart att det pirrar i magen ibland.

- Skulle du kunna tänka dig att arbeta på heltid med cirkus i framtiden?
- Nej, det skulle bli för tjatigt och då blir det inte kul att hålla på.

- Har du någon idol, någon som du skulle vilja vara som?
- Nej, inte någon faktiskt.

- Är det svårt att lära sig? Man behöver både bollsinne och fingerfärdighet, eller kan alla lära sig detta?
- Man måste verkligen vilja, ha bollsinne och vara snabb för att klara detta.

Idag har Erik gjort många framträdande på diverse arrangemang, och när jag frågar om hur många det är svarar han faktiskt att han slutat räkna dem. Men samtidigt berättar han att de olika sammankomster han tidigare deltagit på varit fester, födelsedagskalas och jubileum runt omkring på diverse platser i Gästrikland.


Om författaren

Författare:
Lars-Göran Wadén

Om artikeln

Publicerad: 15 maj 2001 09:10

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: