sourze.se
Artikelbild

Bollsporten boccia

Det är sex röda och sex blå bollar. Det är ett vitt målklot och en spelplan på sex gånger tio meter. Idrottsgrenen heter Boccia.

Du och dina vänner har säkert provat på Boccian. Det är en trevlig sommaraktivitet som inte kostar många kronor. Man köper plastbollarna från någon bensinmack och åker iväg till sitt sommarställe och spelar några matcher. Reglerna är enkla. Det finns två lag, ett med röda bollar och ett med blåa. Det vita målklotet kastas först ut och sen ska en röd boll kastas så nära målklotet som möjligt. Därefter kastar det blå laget och ska då försöka komma närmare målklotet med sina blå bollar än de röda. Det lag som har sina bollar närmast målklotet när alla bollar är kastade får poäng.

Tävlingsgrenen Boccia

Boccia är inte bara en sommaraktivitet. Det går även att tävla i både individuellt och i lag och det finns både små och stora tävlingar. Alla lag har egna tävlingsdräkter och kloten man spelar med kostar flera tusen kronor.

Några av de största tävlingarna är SM, NM och VM. Först spelar man distriktsmästerskap DM och därifrån kan man kvalificera sig till SM. Lyckas man även där få en bra placering kan man bli uttagen i Svenska landslaget. Tävlingarna äger oftast rum på hemmaplan, men ibland är resorna långa som till exempel till Färöarna, England och Australien.

När man tävlar så gör man det både inomhus och utomhus, beroende på årstid. Utomhus spelar man på gräs, med träklot, och inomhus använder man läderbollar som är lite mjukare.

När man är ute på tävlingar har man en tjock regelbok att följa. Det måste till exempel vara rätt vikt på bollarna och det finns massor av regler om hur Boccia-matchen ska spelas. Varje spelplan ska vara sex gånger tio meter och det är två domare på varje bana. Domarna ser till så att allt går enligt reglerna och använder måttband för att se vilken boll röd eller blå som ligger närmast målklotet.

SM-tävlingarna spelas två gånger per år, en inomhus och en utomhus, och det är olika städer som arrangerar tävlingarna varje år. Det är ett stort projekt att arrangera ett SM. Det kommer flera hundra deltagare från hela Sverige så oftast behövs det över 80 spelplaner. Det blir alltså cirka 170 domare, två på varje bana och sedan några i sekretariatet. Det behövs också ett par fotbollsplaner för ett utomhus-SM eller en stor idrottshall för ett inomhus-SM.


Om författaren

Författare:
Lars-Göran Wadén

Om artikeln

Publicerad: 11 maj 2001 09:53

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: