sourze.se

Kosovobeslutet var rätt

Utvisandet av de kosovoalbaner som inte fått permanent uppehållstillstånd är ett riktigt beslut.

Trots att undertecknad och en överväldigande majoritet i moderaternas riksdagsgrupp beskyllts för bristande medmänsklighet, med mera, anser jag beslutet att utvisa de kosovoalbaner som inte fått permanent uppehållstillstånd av
humanitära skäl vara rätt.

Dessutom har vad som krävts redan gjorts. Man har nämligen, enligt Migrationsverket, haft en individuell asylprövning för samtliga och många erhöll av olika skäl permanenta uppehållstillstånd. Att inte alla fick detta berodde på det faktum att deras skäl inte räckte.

Att ta ett annat beslut kring aktuella kosovoalbaner vore dessutom att devalvera FN, FN:s flyktingkommissariat UNHCR, olika hjälporganisationer och inte att förglömma för många moderaters del - Carl Bildt.

Det är givetvis, jämfört med svenska förhållande, ekonomiskt och social besvärligt att leva i Kosovo. Det kan låta hårt, men faktum är att fattigdom är inget skäl för asyl, varken enligt Genèvekonventionen eller svensk lagstiftning.

Om kosovoalbanerna fått permanent uppehållstillstånd i Sverige hade vi således omöjligt kunnat neka asyl av samma skäl åt flera hundra miljoner människor i Asien, Afrika och delar av före detta Sovjetunionen om dessa sökt sig hit.

Jag anser inte att Kosovobeslutet kommer att innebära en moderat partisplittring. Moderaterna är ett stort parti där det finns och - tillåtes - ha olika åsikter, även om partiet givetvis måste ha en åsikt, som efterhand givetvis kan ändras. Att det i media påståtts att det finns stora interna motsättningar i partiet innebär inte med automatik att så är korrekt!

Visst är det så att vi framöver kommer att få se en större rörlighet. Redan idag, främst tack vare EU-medlemsskapet, kan runt 400 miljoner söka jobb här. Sverige är således inte stängt, även om motsatsen ibland hävdas i debatten.

Avslutningsvis:

Jag anser att både den interna och externa debatten mellan partikollegor i stort varit hygglig, med ett undantag. En artikel på Svenska Dagbladets Brännpunkt uppfattades av många läsare som att villkor och förhållande i Kosovo var att jämföra med Hitlers dödsfabriker. En sämre jämförelse går knappast att göra! Men i övrigt i stort ok, vilket är ett gott betyg på partiets öppenhet.


Om författaren

Författare:
Sten Andersson

Om artikeln

Publicerad: 10 maj 2001 14:42

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: