sourze.se
Artikelbild

Rädda Mikael Sjödin

Är du trött på feministiska debattinlägg ska du sluta läsa här.

Jag kan inte låta bli. Kan bero på att jag är relativt nyutkommen som feminist jag såg ljuset för första gången för ett par år sedan, innan dess var det med tydligt visad avsmak jag köpte bil av en kvinnlig försäljare, kvinnliga präster kom inte på tal och damfotboll fick mig att fnysa föraktfullt. Men jag bara måste reagera när jag läser nåt så makalöst dumt som Mikael Sjödins insändare i Expressen 010505. "Kvinnor, ert främsta vapen är blyghet."

Blyghet i detta avseende, menar Mikael, betyder "ärbar, anständig, kysk" eller helt enkelt, "något man respekterar."
Han tycker vidare att det givetvis är fel att det i dagens samhälle finns klasskillnader, diskriminering och löneklyftor som är till kvinnors nackdel och att dessa omedelbart bör regleras med lagar. Men "en kvinna som i sitt tal och handlingar försöker att ställa sig på samma nivå som ociviliserade män kommer inte att vinna respekt hos någon sansad man". Undrar vilken kategori Mikael anser sig tillhöra? Han tycker också att "kvinnor som frigör sig genom att springa omkring halvnakna och använda ett smutsigt språk inte kommer att respekteras av någon."

Jag tycker inte att han verkar ha riktigt koll på vad han egentligen menar, så jag tänkte hjälpa honom. Kvinnor ska enligt lag ha samma rättigheter som män. Detta kommer dock inte att efterlevas eftersom männen ogärna frivilligt delar med sig av makt och pengar och kvinnorna inte kommer att kräva sin rätt för då kanske de måste höja rösten vilket i sin tur leder till att de inte blir respekterade av sansade män en lista över dessa män hade varit högst intressant.

Den frustration kvinnorna upplever då kan mycket väl leda till att de klär av sig och i ett sista desperat försök att uppnå jämlikhet, springer runt halvnakna och ropar runda ord. De har då verkligen slagit sista spiken i kistan, bränt sina broar och stekt sitt kokta fläsk, för då respekteras de inte av nån. Inte ens av de ociviliserade männen.

Fattar ni nu, varför vi måste hålla på. Om och om och om igen. Så länge det finns folk som Mikael, som verkligen inte har fattat nånting, så måste vi hålla på. Var och en efter bästa förmåga. Vissa skriver, andra kraschar Fröken Sverige-tävlingar. Men målet är detsamma. Jämlikhet, jämställdhet.

Så lätt och ändå så svårt.


Om författaren

Författare:
Kajsa Kallio

Om artikeln

Publicerad: 06 maj 2001 15:55

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: