sourze.se

Arg, anti och asocial

Om vinsten i att finna balans mellan det negativa och positiva.

Vad världen behöver mest av allt är individer som utvecklar en större ödmjukhet, förståelse och kärlek inför sin omgivning och sina medmänniskor. Ändå verkar det mest gångbara vara de som är arga, anti och asociala. Uppmärksamheten runt de personer som lever upp till detta förbittrade förhållningssätt, får mångt mycket större utrymme inom alla tänkbara medier, än de som förespråkar något positivt.

Inom litteraturen finns ett gemensamt drag bland den nya generationens författare - vilket lika väl kan vara en beskrivning av de flesta författare genom alla tider - nämligen den att de slår ur ett underläge, att de lider och att de tar varje tillfälle de kan uppbringa att spy ut sin galla över samhället och dess företeelser. Är du kombinationen av arg, ung och författare har du hittat formeln som kan leda till publicering.

Även här på Sourze går det att utläsa en given trend; stick ut hakan i aggressivitet och helt plötsligt blir det liv i debatten. Och jag erkänner att det finns något mycket viktigt i att vara ifrågasättande och ställa sig på "den lilla människans" sida mot orättvisor och kränkningar. Det finns till och med en vinst i det, eftersom det då går att förändra det som inte fungerar.

Men varje gång någon ger uttryck för något positivt, ställs det ofta i ett löjesskimmer, som om det inte vore äkta. Och det är här jag tycker det stora misstaget görs. Det finns så mycket att lära sig genom att få ta del av en människas positiva syn på livet och omgivningen. Något som i förlängningen kan leda till förändringar som kommer inifrån, och som inte bara handlar om att städa rent i orättvisornas kammare.

Det jag efterlyser är en balans mellan det negativa och det positiva. Jag skulle emellanåt vilja hitta en bok med titeln "Fy fan, vad jag har det bra!" istället för den ständigt återkommande "Jag är missförstådd!". Jag skulle vilja möta fler beskrivningar av en positiv livssyn, som är förankrad i vetskapen om att där ryms både aggressivitet som glädje.

Det är alltså ingen "foten i kläm - jajamen" attityd jag eftersträvar, utan en sund balans. Och för att verkligen sätta punkt för vad jag menar så bär jag på en äkta övertygelse om att jag kan vara med och skapa en bättre värld genom att vara glad, för och tillgänglig.


Om författaren

Författare:
Per Poulsen

Om artikeln

Publicerad: 04 maj 2001 11:32

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: