sourze.se

Utbilda fler idrottsledare

Öppet brev till idrottsminister Ulrica Messing.

Idrotten är Sveriges största folkrörelse. Ett av de viktigaste naven i denna folkrörelse är ledargärningarna. Utan alla insatser av ledarna skulle denna folkrörelse tappa mycket av fotfästet. Det som många gånger erbjuds ledarna är vidareutbildning. Då ges tillfälle till kompetensutveckling och nätverksbildande. Detta ger som oftast en "kick" för fortsatta insatser.

Nu vill regering och riksdag strypa dessa möjligheter till "kickar". Vi får hoppas att det är av okunskap och inte illvilja. Men Folkbildningsrådet har på statens uppdrag prioriterat annan folkbildning på bekostnad av den idrottsliga. När du idrottsminister Ulrika Messing besöker invigningen av Riksidrottsmötet 18/5 i Gävle hoppas vi få andra besked!

Men samma dag ! debatteras dessa frågor i Riksdagen. Just nu pågår utskottsdiskussioner.

Folkbildningsrådet har av staten fått uppgiften att fördela pengar till studieförbunden. Pengar som ska användas i organisationers utbildnings- och utvecklingsverksamhet.

Nu börjar systemet där studieaktiviter inte tillåts växa att märkas. Innan årsskiftet tillämpades en enkel princip; ju mer verksamhet desto mer resurser och naturligtvis tvärtom. Mindre verksamhet resulterade i minskade bidrag.
Nu har Folkbildningsrådet valt att frysa bidragen utifrån nivåer som gällde för flera år sedan. Det slår hårt mot verksamheter som är på frammarsch och som samlar unga människor. Denna frysning ska gälla i minst tre år men sannolikt sex. Det som belönas är alltså gamla bedrifter medan det som växer tuktas. Är detta verkligen politikers och folkvaldas avsikt?!

Idrotten är Sveriges största folkrörelse. Vi representerar några av närmare 70 idrotter. Våra förbund tillhör inte de största och penningstinna. Men ledare och föräldrar kämpar dag ut och dag in med att få det hela att gå ihop. Frivilligtimmarna är oräkneliga. Engagemanget är stort, entusiasmen hög och idealiteten enorm.

Förutom träningsaktiviteter, tävlingar och andra evenemang ägnar sig klubbarna åt utbildning. I samarbete med SISU Idrottsutbildarna pågår exempelvis studiecirklar för olika kategorier; tränare, ungdomsledare, funktionärer, styrelseledamöter och aktiva utövare.

Dessa studiecirklar möjliggörs tack vare folkbildningsbidrag. Inom hela idrotten har det sedan mitten av 80-talet varit en årlig ökning av antalet studiecirkeltimmar med mellan 10 och 20 procent. Trots denna starka expansion finns inga tecken på en avmattning. Men nu har Folkbildningsrådet slagit till och det drabbar våra idrottsförbund och naturligtvis hela idrottsrörelsen.

Folkbildningsrådet måste blicka ut och se sig om och notera hur tillvaron förändras. Det är hög tid att växla tankesystem. Fånga upp det nya millenniets tänkande och unga människors behov, önskemål och förhoppningar. Blicka inte stint i backspegeln på hur det en gång var. Glansen i det förflutna mattas faktiskt av och suddas ut. Det är inte slumpens skörd att studieverksamheten inom idrotten expanderar så starkt - det är resultatet av att behov och nya strömningar fångas upp.

Idrottsminister Ulrika Messing och självklart även Folkbildningsrådet: tänk om! Saker blir inte misstag förrän man låter bli att rätta till dem. Rätta till genom att ta bort klausulen om frysning av bidraget! Låt idrottsutbildningarna fortsätta växa och ge oss positiva besked.

Medförfattare:
Olle Kristensson, Ordförande Simförbundet
Kerstin Bodin, Ordförande Sportskytteförbundet
Per Näsman, Ordförande Curlingförbundet
Berryl Arvehell, Ordförande Bågskytteförbundet


Om författaren

Författare:
Mikael Petersson

Om artikeln

Publicerad: 27 apr 2001 11:27

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: