sourze.se

Replik till krönikören Maria-Pia Boëthius

Till veckans krönikör Maria-Pia Boëthius som den 21/4 i nättidningen Sourze skrivit om barns villkor: Ett stort tack!

Visst är det så att barn förväntas vara kompletta och färdiga människor som handlar rätt från början, fastän de omöjligt har tillägnad sig erfarenheter. Inte ens genom litteraturen, ty de är helt enkelt barn.

I Dagens Nyheter har en serie om barn publicerats som just nu, 24/4, verkar avslutas genom att barnen själva kommer med inlägg. Det är häpnadsväckande så kloka barnen är! Men det är väl ingen anledning att överge dem? Att säga att barn är så kloka så, de fixar det här?! När de snart sagt inte får några regler och ramar alls att hålla sig till.
Och man frågar sig, vilken barndom hade deras föräldrar som är så vaga och inte hjälper och fostrar sina barn? Och föräldrarnas föräldrar, hur hade de det? Man måste gå tillbaka för att gå framåt, kanske förstå. Och man frågar sig om detta är draksåddars skörd?

Generationen under och efter andra världskriget, vad hände med dem? I sin gränslösa välvilja gjorde de allt för barnen utom att ge dem uppfostran. Var det så? Jag är också upprörd över dels slappheten i dagens attityd mot till exempel unga brottslingar och samtidigt över också alla dessa så kallade besparingarna som sägs behöva göras. Ett land måste väl sägas vara det samhälle som speglas i dess ungdom och barn?! Och vad gör vi nu?

Själv försöker jag, i någon liten mån, så frön av empati och "aha" genom att för Rädda Barnen gå i skolor och berätta för barnen om barn i krig. Men det måste finnas många fler föreläsare och deltagare som i skolorna kan göra stor nytta genom att fylla i luckor, som barnen känner att de har men inte vet hur att fylla dem. Annars tar de till det som Boëthius just skriver om, "TV-förebilder", somliga av verkligen allra sämsta märke som till exempel alla dessa "vuxenlekar" som Robinson, Big Brother och Baren.

När det finns pengar till max, för ofta nog helt onödiga företeelser i samhället, då finns det inga pengar till de som inte har makten längre eller ännu. Det sparas på de svaga i samhället. Men att bygga fängelser till alla urspårade före detta barn, nu förhärdade brottslingar, det finns det.

Politiker är nog inte endast kortsynta, närsynta, nä de är BLINDA.


Om författaren

Författare:
Hildegard Trinkies

Om artikeln

Publicerad: 26 apr 2001 16:47

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: