sourze.se

Utegångsförbud

Färdtjänstlagen innebär utegångsförbud mellan klockan 01.00-06.00 för funktionshindrade.

Kan en rullstolsburen resa från en plats till en annan i vårt land på samma vilkor som en gående, eller är det diskriminering och skillnader i kostnader och användarvänlighet?

Denna fråga ställer jag mig efter att ha råkat ut för ett kostsamt misstag för en tid sedan. Jag bor i Gävle, och skulle bege mig till en kompis i Sandviken en lördag. Han bor centralt i Sandviken och därför bokade jag bara färdtjänsttaxi från Gävle på eftermiddagen, men ej återresan hem eftersom jag vet att det alltid står taxibilar vid busstorget som är lediga.

Min bil kom punktligt och hämtade mig i Gävle, och resan till Sandviken gick bra. Men mitt besök i Sandviken blev lite längre än jag först beräknat, och klockan var halv två på natten när jag begav mig till busstorget för att hitta en taxi som skulle ta mig hem. Det stod tre bilar där och väntade så det var inga problem att få en bil, men när jag satt mig på passagerarsätet och började prata med chauffören om en färdtjänstresa till Gävle blev det stopp.

Han förklarade att färdtjänsten bara gäller mellan klockan 06.00 på morgonen till 01.00 på natten. Övrig tid får kunden själv stå för kostnaden. Jag tyckte att detta var mycket märkligt. Har alltså "någon" beslutat att handikappade ej får utnyttja färdtjänsten mellan 01.00-06.00? Taxichauffören sa att det var så, och för att jag skulle kunna ta mig hem var jag tvungen att betala vanlig taxa.

Vid torget stod Gävlebussen som snart skulle lämna Sandviken med riktning mot Gävle. Just när vi åkte förbi bussen med taxin, klev en kvinna ombord. Hon hade inte något funktionshinder och kunde gå utan några problem. Hon kliver obehindrat in i bussen och betalar busschauffören 40 kronor för en enkelresa till Gävle. Hon har kunnat valt en taxibil, men valde alternativet att ta bussen. Varför ska det vara så orättvist att jag inte kan välja?

Är det bara för att jag ofrivilligt har drabbats av ett handikapp som hon bara behöver betala 40 kronor, men jag flera hundralappar?


Om författaren

Författare:
Lars-Göran Wadén

Om artikeln

Publicerad: 23 apr 2001 16:17

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: