sourze.se

Tänk om SL/Connex inte var så insnöade

SL/Connex "konstruerar" jätteutgifter med bland annat fåniga spärrar.

I till exempel den stora staden Berlin har man skippat detta med att ha spärrar och i bussarna kliver man in i valfri dörr! Problemet med att stiga av "fel" finns inte heller. Folk väntar på att de avstigande går av och sedan går de på vid alla dörrar som kan finnas... vilka som helst. Det är allt.

Tänk vad tid det spar. Och tänk vad chaufförerna skulle må bra. Men här i Stockholm, i den vackra men lilla staden, går ingenting om det inte är genomarrangerat av dem som bestämmer. Alright, det är deras jobb och det vill SL-byråkraterna naturligtvis ej förlora. Synd att de står i vägen för modern kollektivtrafik.

SL-spärrar har länge diskuterats. Men nu försöker jag skriva igen. Läste ett Connexuttalande en gång: "De nya spärrarna f ö r e n k l a r passage!" Åhå! Och tänk, att inga spärrar alls förenklar ändå mer! Varför går det i stora städer Hamburg, Berlin med flera men inte i lilla Stockholm? Är det ett uttryck för det gamla antikvariska, patriarkala svenska besserwissertänkandet? Här bestämmer överheten och hör sen!

I Berlin kliver man direkt från gatan ner i T-bane tåget! Inga spärrar alls! Endast en stämpelmoj för den som kör med "biljett". Nästan alla har dock säsongs- eller årskort. Alla VET att kontrollerna är stränga! Det räcker! Kontroller har vi dessutom även här trots dessa urfåniga spärrar - som numera är av sådan art att de kommer att tvingas "uppdateras" från tid till annan.

Och dyrt blir det! Bättre lägga pengar på sådant som är väsentligt i kollektivtrafiken. Så tycker dom förmodligen i Berlin och stort och modernt tunnelbane- och bussnät har dom! Och cyklar får medborgarna ta med sig på T-banan också! Det ni, Connex/SL!

Vid det här laget gör sig den stockholmska kollektivtrafikens ledning bara löjlig. Tur att det finns underbar personal, som chaffisar och tågförare, det är de som är ansiktet utåt och inget hår på dem ska krökas. De kan inte rå för en tafflig ledning. Nämn ett enda bra argument varför allt ska vara så "svårt" här i Stockholm, så liten som staden är.


Om författaren

Författare:
Hildegard Trinkies

Om artikeln

Publicerad: 20 apr 2001 16:40

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: