sourze.se
Artikelbild

Varför vara Hammarbyare?

Varför hejar jag så infernaliskt på Hammarby?

Det är i praktiken omöjligt att hävda att något lag är bäst även om det vunnit allt som går att vinna eftersom det alltid finns olika aspekter på olika idrotter. Trots att jag vet att det är så, så hejar jag alltid på Hammarby. Det spelar egentligen ingen roll vilken idrott hammarbyaren visar upp sig i, om det finns en bajare i startfältet får han mina odelade sympatier. Jag tillhör inte hard-core fansen som går på division 4-innebandy bara för att Bajen spelar men jag hejar alltid på Bajen. Jag försvarar alltid Bajen och Bajen är alltid bäst!

Det finns ingenting som egentligen pekar på att jag borde heja på Bajen bortsett ifrån att jag bott hela mitt liv på Södermalm. Hammarby vinner aldrig någonting även om vi slår flest tunnlar per fotbollsmatch. Förr i tiden härstammade i alla fall spelarna från Södermalm och någorlunda närliggande områden men nuförtiden kommer spelarna från alla möjliga ställen, städer och länder. I vanliga fall är jag en väldigt rationell människa men jag kan ändå inte förmå mig att sluta heja på Hammarby.

Jag tror att den hysteri som jag, och många med mig, känner beror främst på två saker. För det första på att idrott är ganska tråkigt att titta på om man inte hejar på någon speciell person eller speciellt lag och ju mera man hejar desto roligare blir det ju att titta. För det andra är idrott ett av de få forum där vi kan leva ut vår irrationella sida, vi behöver inte vara så total-logiska som den normala vardagen kräver.

Jag vet att det inte är rimligt, om man nu ska vara rationell, att lägga ner så mycket tid på idrott som jag gör men det struntar jag i eftersom det är så roligt och om någon säger att det är fel att heja på Hammarby så får de väl tycka det. Jag älskar Hammarby och jag älskar sport och det får fortsätta att kosta tid, pengar och energi. Att vara sportfåne är väl egentligen inte värre än att vara besatt av någon annan hobby även om man ibland får känslan av att folk ser ner på en för att man låter idrott ta så stor del av ens liv i anspråk. Å andra sidan är det ju bättre än att ränna runt på stan och slåss, eller hur?!

Vidare verkar jag ju inte vara ensam om varken mitt idrottsintresse eller min besatthet av Hammarby, och i en demokrati är det ju majoriteten som bestämmer och med tanke på platsen som idrott upptar i media så kan jag ju inte vara helt ute och cykla, varken med idrotten eller bajenintresset! Så jag säger med hela den ologiska delen av mitt hjärta: heja idrotten och forza bajen.


Om författaren

Författare:
Johannes Hansson

Om artikeln

Publicerad: 11 apr 2001 11:38

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: