sourze.se

Vad fan är EMU?

Bimbo eller dåligt informerad? Mitt eller samhällets fel?

Jag vet att det finns ett djur som heter emu, den har antagligen några ben här och var och är mer sällsynt än en hund. Ungefär lika mycket koll har jag på politikens EMU. Skulle du våga släppa in mig i vallokalen? Inte? Lär mig något då!

Vi hade genomgång om EMU någon gång på en samhällslektion, men jag måste ha somnat av tristess för jag kommer inte ihåg ett skit. Man kan skylla på mig och säga att det är mitt fel eftersom jag inte har varit uppmärksam. Men jag skyller istället på samhällets usla sätt att få mig engagerad i politiken.

Politik anses vara tråkigt. I varje fall av de flesta unga människor. Tycker man att något är trist, då orkar man inte engagera sig i det. Så är det med allt annat också. Till och med skvallerpressen skulle kunna kännas trist för människor som inte brinner för att veta allt om Silvias nya hatt, tro mig. Men man stöter ju på den informationen vart man än går och det framställs på ett sätt som faktiskt får människor att vilja läsa om drottningens shoppingrunda.

Jag tror inte att finns saker som är jättetrista och superroliga, utan att det finns saker som fångar vår uppmärksamhet snabbare än andra och saker som är svårare och mer komplicerade att förstå sig på. Men man kan vara lika intresserad för det. Det går från person till person, smaken är som baken. En medelålders affärsman är antagligen mer intresserad av Göran Perssons nya förslag till regeringen än Britney Spears nya tatuering. En 15-åring tycker precis tvärtom. Varför?

Svaret är enkelt, man anpassar information efter målgruppen... I politikens fall är målgruppen just medelålders män som inte behöver ett lättare sätt att bli informerade på. Det känns inte som någon jättesatsning att försöka engagera medelålders män i "Brittan", men däremot känns det väldigt viktigt att försöka få mer folk att bli engagerade i politik. Det känns klysigt att säga det, men. ungdomar är faktiskt de som kommer styra landet i framtiden. Och är alla lika engagerade som jag, så anar jag stora problem.

Politik kan vara roligt och intressant. Men för att ungdomar ska börja tycka det, krävs det mer engagemang från staten än att skicka Gudrun till en ravefest. Att nämna vad EMU är på en samhällslektion där redan hälften skolkar och andra halvan sover, det räcker inte.

Det ska komma roliga politiker och själva snacka i skolorna på ett sätt som håller ungarna vakna. Det ska anordnas debatter där vi unga medverkar, där frågor som handlar om OSS, där vi ska beröras. Politik ska beröras i program och tidningar som ungdomar kollar på och läser. Men framför allt, innan allt detta sätter igång, så måste sättet språket som politik framförs på, ändras helt. Bara tanken på en gammal politiker som står och babblar, får mig och säkert många andra, att gäspa. På vilket sätt informerar man folk om saker för att få de intresserade? På ett enkelt och roligt sätt, tror jag. Politik är antagligen inte alls svårare än allt annat, men man komplicerar gärna till den.

Jag är myndig och kan rösta. Vad skulle jag rösta på om det var val? Blankt såklart, jag vågar inte vara med på något jag inte vet någonting om. Är politikerna diktatorer hela bunten som inte vill släppa in folket och låta de vara med och bestämma hur Sverige ska styras, utan vill sköta allting själva? För i så fall lyckas de ganska väl. Halva befolkningen vet noll om politik och är därför inte engagerade vilket leder till att vi över lämnar makten till politikerna och medelålders gubbar som är de enda aktiva inom området.

Vi tänker inte på konsekvenserna av vårt bristande intresse till politiken. Det vi gör är att låta andra styra vårt land. Vi tycker det är skönt att slippa politik, det är ju så trist. Men det kan bli en ändring på det! Man kan göra det roligt för oss och få oss att intressera oss i politik. Mer engagemang kan i slutändan kan leda till att fler är nöjda med hur Sverige styrs. Just för tillfället ser man bara icke-politiskt intresserade människor som klagar på systemet.

Jag väntar med spänning på att någon ska förklara för mig vad EMU är för något, på ett sätt som håller mig vaken ett tag.


Om författaren

Författare:
Kasia Narkowicz

Om artikeln

Publicerad: 02 apr 2001 13:45

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: