sourze.se
Artikelbild

Därför är Queen Bitch feminist

I början av 90-talet stod Kathleen Hannah och Riot Grrl-rörelsen för den mest offensiva feminismen inom musiken. Nu är det The Queen Bitch som hörs högst.

"I got a problem with all of you out there that got a problem with us calling ourselves a bitch. You see, bitch is a strong word and only strong bitches can use that mother fucking terminology - BITCH! I mean, if you cant wear the name, dont try to use it."
Kimberly "Lil Kim" Jones, alias Queen Bitch

När TLC, Foxy Brown, Lil Kim, Missy Elliott och i stort sett resten av alla amerikanska kvinnliga hiphop- och soulartister stolt proklamerar att de är "bitches", spelar de inte efter männens regler. De nedvärderar inte sig själva, snarare är det ett större långfinger till den sexism som präglat amerikansk hiphop, och kultur överhuvudtaget, än något annat.

De tar ett ord som betyder honhund och gör det till något positivt och starkt. Detta har likt inget annat retat gallfeber på konservativa människor och det dröjde inte länge innan ett svar på TLC:s "No Scrubs" kom - Sporty Thieves "No Pigeons" var den amerikanska motsvarigheten till Lasse Anrells Pittstim "Det är synd om oss killar också!":

"No I dont want no scrubs / A scrub is a guy that cant get no love from me / Sitting on the passengers side of his best friends ride / Trying to holler at me"
TLC "No scrubs"

"Cause I dont want no Pigeons / Them be them girls who gets no dubs from me / Playing the bar dumb broke wit her best friends coat / Trying to holler at me"
Sporty Theives "No pigeons"

Till skillnad från ordet "slut" slampa har "bitch" ingen sexuell laddning. "Bitch" betyder inte att du är "lösaktig". "Lösaktig", förresten, betyder att du gör allt en man kan göra, så är det inte dags att uppvärdera även ordet "slut"?

Visst är det lätt att avfärda många av dessa artisters image som billiga försäljningstrick, då merparten av dem uppträder lättklätt i sina videos, på skivomslag och i tidningar. Men de gör det på sina egna villkor.

Visst, det kan bli tröttsamt att höra kvinnlig rapstjärna efter kvinnlig rapstjärna skryta om sina erövringar och om hur mycket pengar de har, men i så fall är det väl lika tröttsamt att höra manliga rapstjärnors skryt?

"If I was you Id hate me too, Louis Vuitton shoes and a whole lotta booze, ever other week a different dude, another cruise."
Lil Kim "No matter what they say"

Och visst, det kan bli tröttsamt att höra låt efter låt som handlar om att män ska betala räkningar, köra sina egna bilar och ha ett bra jobb. Men alltid retar det upp någon trångsynt manschauvinist - och därför är den feminism som dessa kvinnliga artister förmedlar något bra. Det är ett steg på vägen, och ett rätt stort sådant också.


Om författaren

Författare:
Jon Lax

Om artikeln

Publicerad: 28 mar 2001 10:57

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: