sourze.se
Artikelbild

Biljettförsäljning utan moral!

Trött på telefonkö? Ring 08-44...
Förkastlig affärsidé!

Vid konserter med de allra största giganterna inom rock och pop som oftast endast återkommer med flera år emellan brukar trycket vara enormt. Band som i detta fallet U2 har genom åren inte minst här i Sverige skaffat sig en mycket trogen och hängiven publik. De har utan några som helst problem fyllt våra allra största idrottsarenor vid varje konserttillfälle. Därför blev oddsen, att få lägga händerna på en biljett, mindre och mindre när bandet annonserade sin turné som denna gång skulle ta plats på Globen.

Inför U2-konserten på Globen den 9 juli nu i sommar öppnades biljettkassan på Globen för allmänheten klockan 09.00 på måndagmorgon. För den som ville ha en chans att få biljetter till den eftertraktade konserten fanns valet att antingen ställa sig i kö utanför Globens biljettkassa eller att ringa Biljett Direkt och hålla tummarna att man kom fram.

Med tanke på att större delar av de hundratusentals fans U2 har i Sverige inte enbart bor i Stockholm var det med stor sannolikhet en mycket stressig förmiddag som väntade de anställda vid Biljett Direkts telefonkassa. Till skillnad ifrån tidigare år kunde man nämligen inte denna gång köa för biljetter på olika ställen runt om i landet.

Jag plus en nära vän bänkade oss med två telefoner var och följde likt ett rovdjur i jakt på sitt byte, varje litet steg som visaren klättrade allt närmre och närmre 09.00 på köksklockan. Medan vi desperat tryckte på återuppringning non-stop letade vi nyheter på nätet om andra eventuella återförsäljare. Ganska snart kunde man läsa följande:

Utsålt? Inte här. Trött på telefonkö?
Ring:
Biljett Nu 08 - 44...

Företaget i fråga är en biljettbyrå. De arrangerar resor och säljer biljetter till de flesta stora kommande konserter, även U2. En liten skillnad dock. De lägger på flera hundar kronor på biljetterna. För en ståplatsbiljett på parkett vid U2:s konsert i Globen den 9:e juli via Biljett Direkt är priset ca 450 kronor. Ville du köpa den genom ovanstående Biljett Nu var det allt medan ordinarie försäljning var i full gång så var du tvungen att lägga på närmare 900 kronor. De tog alltså 1300 istället för 450 kronor!

Jag ringde upp och fick ett oerhört trevligt bemötande:

- Visst, det kan jag fixa! Vi har så det räcker.

- Hur många har ni fått köpa in egentligen? frågar jag men får inget riktigt svar.

- Hur många vill du ha?, frågar man i andra änden...

Det verkar alltså om om Biljett Nu har köpt upp en stort antal biljetter för att sen kunna sälja de mycket mycket dyrare till alla oss som inte kan befinna oss i Stockholm eller kommer fram på telefonen. Och hur är det möjligt att de kan ha ett så stort antal biljetter? Via Globens biljettkassa får man väl inte köpa hur många biljetter som helst per person?

Vad jag vill veta är helt enkelt hur man motiverar förbokning av biljetter för företag som detta? Är Globens biljettkassa eller Biljett Direkt medvetna om detta? Och EMA, skivbolaget, hur resonerar de egentligen? För detta är företag som medan handeln fortfarande pågår går ut på svarta börsen. Företag som på något vis har fått gå före resten av Sverige i biljettkön, endast för att ta ut rena ockerpriser av de som bara vill gå och se konserten.

Hur resonerar man då man tillåter denna typ av förbokningar, -välorganiserad svarta börshandel-, som utan några som helst tvivel enbart handlar om att profitera?
Och är det lagligt?

Det är synd om oss männisor ibland när marknaden till och med tar ifrån oss möjlihgheten att njuta av musik.

Det är rent ut sagt för djävligt!!!


Om författaren

Författare:
Andreas Belanner

Om artikeln

Publicerad: 28 mar 2001 14:22

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: