sourze.se

McDonalds trampade i klaveret

McDonalds säger sig vilja engagera sig för Mänskliga Rättigheter och folk som är förtryckta och förföljda.
Företaget har "råkat" trampa rejält i klaveret.

Att uppmärksamma och göra reklam för Marocko är ungefär det värsta man kan göra, i det här fallet. Marocko har ockuperat Västsahara sedan cirka 25 år tillbaka.

Ett blodigt krig utkämpades i många år mellan de marockanska styrkorna och Västsaharas befrielseorganisation POLISARIO. Kriget kostade, och ockupationen kostar fortfarande, Marocko mycket pengar. Därför har vi inom Föreningen Västsahara, i Sverige och andra solidaritetsorganisationer runtom i Europa och världen, sen många år propagerat för att inte stödja Marocko ekonomiskt.

Man ska inte köpa clementiner och annat från Marocko, inte åka dit som turist med mera eftersom vi vet att pengarna går till krigsmakt, militärpolis, hemliga fängelser, övervakning och arresteringar av medborgare i Västsahara.
De lever under ett fruktansvärt hårt tryck, är utsatta för ständiga övergrepp, intensiv bevakning samt kastas i fängelse för en bagatell som att uttrycka sympati för den egna befrielseorganisationen eller för att försöka tala med en FN-tjänsteman.

Den andra delen av befolkningen, som lyckades fly vid invasionen, lever under oerhört pressande förhållanden i flyktingläger i sydvästra Algeriet sedan 25 år tillbaka. Trakten är het och ödslig, helt isolerad från omvärlden, hetta och sandstormar gör tillvaron nästan outhärdlig.

Människorna här lever på hoppet att FN ska lyckas med sitt mandat sedan 10 år; att organisera den folkomröstning som ska leda till att det sahariska folket får uttrycka sin enda vilja att få återvända hem till sitt land och kunna starta en tillvaro i fred och oberoende.

McDonalds kampanj borde gå ut på att fördöma Marocko som ockupationsmakt, påverkan av FN, EU och Sveriges regering att erkänna den fria staten Västsahara, samt att undanröja de hinder läs: den marockanska staten som hittills omöjliggjort folkomröstningen, samt att därefter stödja uppbyggandet av den fria staten Västsahara.

Det folket har lidit tillräckligt!


Om författaren

Författare:
Brita Ellberg

Om artikeln

Publicerad: 19 mar 2001 18:24

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: