sourze.se

Meningen med livet

Meningen...

... med livet är något som många söker eller undrar över. Redan i formuleringen har man dock bestämt att det finns en, och bara en, mening. Meningen med stort M. Vissa säger att meningen med livet är själva det att söka efter den. Men det säger ju ingenting. Varför då? Vad är det för mening med att söka efter meningen? Det måste man i så fall också kunna svara på, om man ska slänga sig med sådana påståenden.

Jag hävdar djärvt att det inte finns någon mening i en kosmisk, allomfattande bemärkelse. Att saker ska ha någon speciell mening är något vi själva har hittat på, vi människor vill ju gärna hitta meningar och mönster i saker och ting som bland annat fått oss att uppfinna gud!.

Jag tycker att "mening" och "värdering" är två begrepp som är nära besläktade. Nu när jag skriver det kommer jag på att jag inte kan förklara hur jag menar, men det har att göra med att båda är subjektiva och typiska för människor. För att något ska ha mening, måste någon ha gett det mening. Genast blir det väldigt subjektivt, och beroende på vad man har för värderingar kommer olika människor att ge olika saker olika mening, olika betydelse.

Många människor menar att de är ämnade för något särskilt, att de har en speciell uppgift i sitt liv. Vem gav dem den? Gud? Många av dem svarar "ja" på den frågan. Jag undrar varför vi vill reducera oss själva till personer som springer någon annans ärenden, som följer någon annans plan för att uppfylla någon annans uppsatta mål; varför vi vill reducera meningen med våra liv till att infria någon annans löften, och sen tro att vi genom att tro detta gjort oss själva större.

Jag kan inte tänka mig något större än att själv bestämma meningen, målet med sitt liv. Säkert är det därför jag tror det, i stället för något annat. Det finns ingen annan mening än den vi själva ger. Vad är meningen med en uppfödd kos liv? Meningen vi gav den var kanske att ge oss mjölk och kött.

Men vad är meningen med en fri kos liv? Känns det självklart? Visst, det är möjligt att dina föräldrar hade någon särskild plan när de satte dig till världen, kanske var det så. Frågan är varför du skulle bry dig, när du kan bestämma själv. Vill du leva ditt liv och sluta dina dagar likt en uppfödd ko?

Det finns några bevingade ord som lyder: "Livet är inte de dagar som går, utan de dagar man minns." Meningen med mitt liv är att minnas så många dagar som möjligt, och att kunna le när jag tänker på dem. Det är min mening, försök ta den ifrån mig.


Om författaren

Författare:
Gisela Jönsson

Om artikeln

Publicerad: 16 mar 2001 17:41

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: