sourze.se

En annan värld är möjlig

Är det möjligt att göra världen bättre?

Är det möjligt, i en värld där klyftorna mellan fattiga och rika ökar, där 30 000 barn dör varje dag och där ren luft och friskt vatten i delar av världen börjar bli en bristvara.

Jag och många med mig tror att det är möjligt. Därför har vi första helgen i januari lanserat rörelsen Attac i Sverige. Det är en folkrörelse som startade i Frankrike våren 1998 och vars främsta fråga är att se till att människorna återvinner makten över samhällsutvecklingen.

Vi lever idag i ett samhälle som i allt högre grad styrs och kontrolleras av ekonomiska intressen som det är svårt för oss som medborgare att påverka. Det är inte vanliga människor som driver och kontrollerar den ohämmade kapitalismen. Det är inte vi som beslutar om snabba valutatransaktioner för att undkomma skatter eller investerar i förlustverksamhet i ett land för att kunna göra avdrag i ett annat land. Det är inte vi som dumpar avfall i tredje världen eller som slår undan benen för afrikanska företag genom att subventionera europeiska företag som därmed kan hålla lägre priser och förstöra möjligheten för många länder att bygga upp egna, fungerande ekonomier. Vi ställer inte krav på nedskärningar i offentlig sektor för att ge internationella lån.

Tyglarna är förlorade och marknaden lever nu sitt eget liv, ständigt uppstressad av snabbare information och fler rykten att agera på. Allt som står i vägen för jakten på allt snabbare och större vinster rivs ner och tas bort. Det ställs högljudda krav på fler internationella avtal som ska ge marknaden än större spelutrymme och bakbinda politiken och människorna. Men vart är vi på väg?

Många upplever det som ett problem att utrymmet för våra gemensamma intressen har minskat när marknadens mekanismer brer ut sig. Ingen traditionell rörelse eller parti har på ett övertygande sätt tagit sig an globaliseringsfrågorna, trots det enorma sug som finns från människor som vill vara med och förändra samhälle till det bättre.

Därför finns Attac. I de frågor som Attac driver finns det en möjlighet att förändra det som är fel och förbättra det som är bra. Det är därför Attac Sverige på bara några månader engagerat så många människor och fått så stor uppmärksamhet. Attac engagerar idag människor i olika åldrar och med olika bakgrund, folk från näringsliv och offentlig sektor, arbetslösa, studerande, professorer och sjuksköterskor. Gemensamt är kritiken mot dagens marknadsstyrda globalisering och en vilja att förändra och förbättra världen. Att använda framsteg och utveckling i människornas tjänst, inte i marknadens.

I grunden handlar det alltså om att återvinna makten över samhället. Hur ska vi göra det?

Genom att driva opinion och lobbying gentemot makthavare och beslutsfattare.

Idag har näringslivet och multinationella företag stora möjligheter att påverka i den riktning de vill att samhället och dess regler ska utformas. Vi, som medborgare, måste också tala om vad vi vill, det räcker inte längre med att gå och rösta vart fjärde år. Vi kan inte lämna walk-over till de multinationella företagens intressen. Det är våra liv och vårt samhälle det handlar om.

I Sverige driver Attac tre huvudfrågor;
* Införandet av en Tobin-skatt, en beskattning på 0,05 på finansiellt kapital. * Avskaffande av skatteparadis där stora företag kan undgå beskattning och ansvar.
* Avskrivning av u-ländernas skulder och en begränsning av spekulation med offentliga pensionsfonder.

Genom att införa en Tobin-skatt skulle de värsta spekulationen försvåras och dessutom inbringa pengar som skulle kunna användas till att utjämna klyftorna mellan Nord och Syd, mellan den rika och den fattiga världen. Allt som kallas investeringar leder inte alltid till nya arbetstillfällen eller välstånd. Negativa investeringar har ökat dramatiskt de senaste åren. Åtta av tio investeringar de senaste fem åren har rört sig sammanslagningar och uppköp och det leder för det mesta till arbetslöshet för många.

Vi måste kunna försäkra oss om vår framtid på annat sätt än genom att sätta in pengar på ett globalt kasino. Tobin-skatten är det viktigaste medlet för att skapa motiv för investeringar som inte är ren spekulation. Alla skulle tjäna på detta lilla sandkorn i det enorma maskineri av ohämmad spekulation vi ser idag. Sverige är under första halvåret i år ordförande i EU. Attac Sverige skulle vilja att detta halvår blir historiskt genom att Sverige under sitt ordförandeskap driver igenom ett beslut om ett Tobin-område inom EU.

U-länderna har genom de höga räntorna betalat tillbaka sina skulder flera gånger om, det mest rättvisa är att låta dem börja från noll och ge dem en möjlighet att få stöd när de bygger upp sina samhällen.

Globaliseringen medför, precis som ny teknik och utveckling alltid gör, stora möjligheter som kan användas på rätt sätt och på fel sätt. Inget av dessa fenomen är positiva eller negativa i sig. Vilket värde de får bestämmer samhället, det är politisk fråga och beror på vem som har makten och vad man beslutar. Vi vill att den makten ska innehas av medborgarna som lever i samhället, inte av ett fåtal multinationella företag som får styra och ställa som de vill.

Man kan förändra världen och göra den bättre. Genom en intensiv och modern folkbildning om vad globalisering är och vilka konsekvenser den medför. Genom att människor utövar påtryckningar på politiker och makthavare för att föra fram sin åsikter kan vi göra våra röster hörda som medborgare och inte som konsumenter - man kan inte shoppa sig till en bättre värld.

På det sättet kan vi vända den negativa utveckling den marknadsstyrda globaliseringen medför och skapa en globalisering på människors villkor.


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 14 mar 2001 15:10

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: