sourze.se
Artikelbild

Kosovo - ett nytt Vietnam

Kosovokrisen håller på att utvecklas till ett nytt Vietnam i hjärtat av Europa. Lögner och svek har styrt politiken i området.

Efter den senaste utvecklingen i Kosovoprovinsen inställer sig tvivlet om Nato verkligen gjorde rätt när de hjälpte UCK-gerillan att driva ut den serbiska armén ur området.

Kosovoprovinsen har efter "befrielsen" från serberna förvandlats till ett totalt laglöst land där kriminalitet och etnisk rensning hör till dagordningen. Sedan juni 1999 har cirka 164 000 serber jagats ut ur Kosovo av albanerna. De zigenska, judiska och turkiska minoriteterna är nästan helt bortjagade från provinsen. De få icke-albaner som vågat stanna kvar lever under svåra förhållanden i gettoliknande områden som måste bevakas dag och natt av Natos ockupationstrupper för att hindra nya förföljelser.

De albanska nationalisterna nöjer sig inte med Kosovoprovinsen utan vill nu ha delar av södra Serbien och Makedonien vilket allvarligt rubbar den redan bräckliga stabiliteten i området. Det är bara en tidsfråga innan de albanska terroristerna vänder sina vapen mot Natotrupperna.
Med facit i hand kan man nog lugnt konstatera att Natos terrorbombningar mot Serbien för att förmå Milosevic att dra tillbaka sina trupper ur Kosovo var ett grovt övergrepp på den internationella rättsordningen.

Med lögnen som vapen byggde Nato och EU upp bilden av den albanska befolkningen som offer för serbernas övergrepp, man blundade helt för de övergrepp på den serbiska civilbefolkningen den albanska UCK-gerillan gjorde sig skyldig till. Hemmaopinionen fick en grovt förenklad och skev bild av problematiken, allt för att få de mandat som behövdes för att inleda bombangreppen mot Serbien. Även här i Sverige stödde både regeringen och oppositionen helhjärtat Natos och EU:s terrorbombningar av Serbien. De svenska medierna fylldes av historier om serbiska övergrepp och massmord som vid senare granskning visade sig vara starkt överdrivna. Några rapporter om de albanska övergreppen på serber förekom nästan inte alls i den svenska rapporteringen.

Kosovo har under Natos beskydd förvandlats till en kleptokrati bestående av "tjuvdömen" styrda av lokala UCK-ledare. Terror och plundring hör till ordningen för dagen och det är inte bara serber som faller offer för UCK-gerillans plundringståg även etniska albaner drabbas. En stor del av dagens heroinhandeln styrs från Kosovo där man inte bara ser den som en inkomstkälla utan även som ett vapen mot det kristna Europa.

Bakom den USA-ledda erövringen av Kosovo fanns också starka ekonomiska intressen. En tid efter Nato ockupationen av Kosovo gick ett 900 man starkt Nato-förband in i gruvdistriktet i Trepca i norra Kosovo för att som det hette stänga anläggningen av miljöskäl. Det verkliga skälet var att man ville låta det av George Sorros ägda ITT Kosovo Consortium ta över driften av de rika guld-, silver-, zink-, bly-, och kadmiumfyndigheterna. Huvudsyftet med angreppet på Jugoslavien var att stjäla en av Europas rikaste gruvor.
Det ska bli intressant att se hur länge USA behåller sina trupper i området om de albanska vapnen vänds mot den USA-ledda ockupationsmakten.

Kosovo kan mycket väl utvecklas till ett nytt Vietnam i hjärtat av Europa.


Om författaren

Författare:
Torsten Bodekull

Om artikeln

Publicerad: 09 mar 2001 14:26

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: