sourze.se

Om några lagar som försvann

Olof Palme har på senaste tiden varit föremål för skriverier i pressen och inte minst genom utgivandet av Jonas Gummessons bok om Palmes ungdomsår.

Här skall skrivas om några lagar och lagförslag som avslöjar Palmes strävanden efter större makt.

Undantagslagen 573:1974

Det är mycket egendomligt att en så udda lag som Undantagslagen dels kunnat passera Sveriges riksdag, dels har kunnat finnas kvar i hela åtta år uran att bli avskaffad.

Lagen infördes alltså 1974 och gick helt enkelt ut på att cirka 5 000 högre befattningshavare inom den svenska byråkratin skulle straffriförklaras för varje brott, begånget i tjänsten. Endast riksåklagaren fick utreda de eventuella brotten.

Det märkliga var att ingen lade märke till denna lag - innanför landet. Endast en amerikansk stiftelse, Freedom House, som tagit som sin uppgift att undersöka hur världens demokratier fungerar. Stiftelsen upptäckte lagen och klassade omedelbart ner Sverige till en lägre division. Det nyblivna svenska "frälset" betecknades av stiftelsen som "en väl förskansad byråkrati".

På uppmaning av Europarådet som fått en anmälan avskaffades lagen den 1 januari 1982 av regeringen Fälldin.

Förslag om ändrad grundlag
Inför valet 1976 var Palme i ivrig verksamhet med att ändra Sveriges grundlag på ett par ytterst väsentliga punkter.

Yttrandefriheten och demonstrationsrätten skulle bort! Den tredje stora rättigheten - tryckfriheten - skulle dock få vara kvar. Palme räknade nämligen med att man genom de Meidnerska löntagarfonderna skulle kunna köpa in alla tidningar och på så vi behärska hela massmedia. Genom löntagarfonderna, vilka beräknades uppgå till cirka 500 miljarder i 1970-talets penningvärde skulle nämligen alla företag köpas in med företagens egna pengar!

Sommaren 1976 intervjuades en oförberedd justitieminister Lennart Geijer och kunde inte hjälpligt försvara varför förslaget skulle vara ofarligt för den svenska tryckfriheten.

Förslag om ny abortlag
Åren 1974-1975 utreddes så frågan om en ny abortlag. Utredningen sköttes av det socialdemokratiska kvinnoförbundets ordförande, Lisa Mattsson på Palmes inrådan. När en känd läkare förebrådde Palme och sade att han för sin del absolut inte kunde vara med om att det inte skulle finnas någon tidsgräns för abort. Läkaren sade att han skulle vägra att skära ut ett fullgånget foster och slänga detta i en hink. Palmes svar blev att kvinnorna skulle få bestämma och hänvisade till Lisa Mattsson!

När Fälldin tillträdde som statsminister 1976 slängdes lagförslaget i papperskorgen. Det städades bort så totalt att det inte kunde återfinnas i de vanliga arkiven. En forskare lyckades dock återfinna förslaget - egendomligt nog i Justitiedepartementets arkiv.

Som synes sysslade regeringen Palme inte enbart med att från 1970 rasera den goda ekonomi som Sverige under 100 år innan byggt upp sp att vi vid Palmes tillträde låg på tredje plats bland världens industrinationer. I dag, cirka 30 år senare, ligger vi på 18:e platsen! Efter det att först Palme och sedan Göran Persson skött ekonomien.


Om författaren

Författare:
Olof Kihlstedt

Om artikeln

Publicerad: 08 mar 2001 17:17

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: