sourze.se

Antikommunism på skolschemat?

Om man kan upplysa om nazismens illdåd, varför kan man då inte upplysa om kommunismens?

Politikerna i Lindingö kommun har röstat för ett förslag till en upplysningskampanj i kommunens skolor om kommunismens illdåd. Detta förslag har givetvis väckt harm hos Ung Vänster, men även inom Vänsterpartiet.

Detta är lite märkligt, ingen skulle komma på tanken att protestera mot en upplysningskampanj i skolorna om nazismen och Förintelsen. Att upplysa om detta är 100 procent politiskt korrekt och skulle inte ifrågasättas av någon.

Men när man vill upplysa eleverna om de folkmord som begåtts i kommunismens namn då blir det annat ljud i skällan. Då protesterar avgrundsvänstern högljutt. Var finns skillnaden? Folkmord som folkmord, om det sker i gaskammare eller genom att svälta ihjäl folk eller ge dem ett nackskott är mest en akademisk fråga.

Så länge den svenska vänstern inte gör upp med sitt förflutna som ett Moskvatroget kommunistparti och erkänner de folkmord som begåtts av kommunisterna så bör man betrakta dem med misstänksamhet. Att ensidigt fokusera på de brott som extremhögern begått och helt blunda för extremvänsterns brott ger lätt bilden av en politiserad skola som betraktar historien med skygglappar på.

Att förslaget läggs fram i den moderatstyrda Lidingö kommun är kanske inte så konstigt. Konstigare hade varit om socialdemokraterna med Göran Persson i spetsen föreslagit att en dylik upplysningskampanj skulle dras igång i landets alla skolor. Men detta vågar inte den pragmatiske Persson, att utmana det största stödpartiet kan visa sig ödesdigert vid nästa val. Socialdemokraterna väljer att ligga lågt när det gäller kommunismens massmord och istället fokusera på nazisternas Förintelse som ger fler politiska poäng och inte retar något etablerat svenskt parti.

Personligen tyckte jag det var bättre när skolan var helt opolitisk och neutral. Detta ändrades dock under Olof Palmes tid som ecklesiastikminister och senare som statsminister, då blåste det kraftiga vänstervindar genom den svenska skolan. Under 70-talet gjordes så dramatiska förändringar i läroplanen att det fick den svenska skolan att framstå som en filial till Maos kommunist-Kina. Gud nåde den stackars elev som vågade uttala sitt stöd för USA:s krigsföring i Vietnam, något sådant kunde rendera vederbörande betyget underkänd.

Vi ser också resultatet av denna politisering av skolan idag, eleverna får allt mindre baskunskaper då en stor del av skoltiden går åt till meningslösa politiska kampanjer av än det ena och än det andra slaget. Detta kallas social fostran på modern utbildningssvenska.

Jag kallar det för hyckleri.


Om författaren

Författare:
Torsten Bodekull

Om artikeln

Publicerad: 07 mar 2001 15:03

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: