sourze.se

Mina svar

Ulrica Messing var på studiebesök på Sourze den 6 mars 2001. Här svarar hon på frågor som Sourzes läsare mejlat in.

Fråga 1.
På vilket sätt tänker du som kooperationsminister förbättra möjligheterna till rådgivning och information av den kooperativa företagsnormen?
Hasse Holmgren

Svar 1.
I juni ska jag leda en europeisk konferens om Social ekonomi i Gävle, inför den samarbetar jag nu med andra europeiska länder för att till exempel göra det möjligt att starta och driva europeiska kooperativa företag. Men vi kan göra mer i Sverige också. Jag har en del idéer och lovar att återkomma.
Ulrica Messing

Fråga 2.
Hur tror du det är idag att växa upp i en liten håla som min? Jag bor i Tanumshede och det är inte precis roligt. Vill flytta härifrån men känner att jag borde stanna kvar här. Hela min familj bor ju här. Men jag vill bli webmaster och inte fan kan jag jobba som det här.
Snart sjutton

Svar 2.
Jag har också vuxit upp på en liten ort. Det har varit bra, till exempel var det nära till allt. Nära till kompisar, till fritidsintressen och till makten i kommunen det vill säga man visste vilka som bestämde. Men jag tycker att det var rätt av mig att flytta också, jag fick chansen att ta ett jobb som har lärt mig mycket. Just nu passar det mig att bo på en större ort, kanske kommer jag någon gång att flytta tillbaka till min hemort och då kan jag också bidra med mina nya erfarenheter.
Ulrica Messing

Fråga 3.
Vad skall man göra för att försäkra alla homosexuella trygghet? Hur länge skall vi acceptera att alltid vara rädda om natten eller när vi går själva? Måste vi bli fler för att vi skall bli tagna på allvar?
Peter P

Svar 2.
Bästa sättet att se till att alla homosexuella kan känna sig trygga är att vi blir fler som blir förbannade då någon blir trakasserad, hotad eller slagen. Alla som tror på mångfalden måste vara beredda att säga det.
Ulrica Messing

Fråga 4.
Vilken är din favoritidrott? Kollar du på sportextra?
Linda

Svar 4.
Min favoritsport varierar med mitt humör, jag går ofta på hockey men tycker också att det är roligt att titta på friidrott.
Ulrica Messing

Fråga 5.
Hej Ulrica Messing,
Du är fjärde politikern som besöker Sourze på kort tid har jag märkt. Jag tycker själv Sourze är mycket bra men varför tycker ni att det är så viktigt att ta er tid för att besöka Sourze och vad gör ni där egentligen. Jag inbillar mig att politiker på er nivå har pressat schema så ni måste ju
tycka att Sourze är ngt mycket speciellt.
Henrietta Draschy

Svar 5.
Jag brukar ta mig tid till det som jag tycker är viktigt. Att hitta fler och nya sätt som gör att människor kan vara med i det politiska samtalet tycker jag är viktigt och därför är jag här. Sourze representerar ett växande medium.
Ulrica Messing

Fråga 6.
Hej Ulrica,
Du som har idrottfrågor på bordet, vad tycker du om att idrotten går alltmer mot att vara upplevelseindustri snarare än en folkrörelse. Och är det verkligen så svartvitt? Hälsosam, helylle idrottande vs Superbowl. Är detta ett problem? Och vad har du för uppfattning om den senaste dopningsdebatten. Mats Hägglöf, som skriver på Sourze och är fd sekreterare i Dopingkommissionen, menar att man bör släppa dopningen fri och satsa resurser på upplysning istället. Vad menar du?
Ali Fegan, kulturredaktör på Sourze.

Svar 6.
Jag tycker inte att man ska släppa dopingen fri, att det är svårt att motarbeta det är inget argument för att acceptera det. Fler tester är ett bättre sätt att minska lusten att ta risken att tävla då man är dopad. Idrotten har två inriktningar, den största är folkrörelseidrotten där många är aktiva själva. Den som drar mest publik är den underhållande idrotten som står för både underhållning, upplevelse och vi-känsla. Idrotten är en av de få saker i vårt land som fortfarande får oss att stanna upp och hålla andan.
Ulrica Messing

Fråga 7.
Ulrica Messing,
Vad är det för skillnad på ett statsråd och en minister?
Bengt

Svar 7.
Det är två namn på samma arbetsuppgifter och uppdrag. Det vill säga ingen skillnad.
Ulrica Messing

Fråga 8.
Hej!
Turism - ger det verkligen så mycket pengar som man verkar tro i alla Sveriges kommuner? Alla verkar sträva efter att profilera sig som turiststäder. Men när man ser på länder med stor turism här i världen, verkar det inte ge länderna så mycket att de verkligen kan bygga en stabil
ekonomisk grund. Snarare tvärtom, hela Rom till exempel är full av tiggare. I Paris kryllar det av uteliggare. Varför måste turismen i Sverige öka egentligen?
Karin Hansson, 31 år, Göteborg

Svar 8.
Småföretagandet i Sverige växer och inom småföretagarna finns många turistföretag. Sverige har en del varumärken som är unika för oss, dom kan vi utveckla och locka människor med. Men vi ska inte försöka konkurrera om det som andra kan göra bättre, ex bjuda på solsemester.
Ulrica Messing

Fråga 9.
Hej Ulrica!
Elitidrotten verkar leda till att unga människor hetsas alldeles för hårt, en del måste börja redan i åttaårsåldern med att träna stenhårt varje dag. Vad kan man göra åt denna hets politiskt - för att rädda barnen?
Sten, 48 år, Stockholm

Svar 9.
Klubbarna måste själva bli bättre på att låta idrott för barn vara en lek - barns idrottande får inte bli en kopia av vuxnas. Statens stöd till idrotten går både till alla förbunden men framför allt till alla klubbar och föreningar via lokalt aktivitets stöd. En de klubbar har ex satt upp som gräns att barn under 10 år bara får träna två eller tre gånger i veckan, det tycker jag är tillräckligt mycket.
Som förälder kan jag också ta ett ansvar för det, många drömmar om att deras barn ska förverkliga egna gamla drömmar och pressar därför barnen hårt.
Ulrica Messing

Fråga 10.
Hej!
Ångrar du vad du sa om att du laddat ner musik på nätet gratis? Jag tycker att det var coolt sagt i alla fall. Skulle du kunna tänka dig att bli statsminister?
Veronika Nilsson

Svar 10.
Jag ångrar mig inte, men jag vill inte uppmana andra att göra likadant. Jag vill inte bli statsminister, då man är det får man sätta det privata livet i karantän och det är inte jag beredd att göra. Jag tycker det räcker med att få sätta det egna livet på sparlåga som minister.
Ulrica Messing


Om författaren

Författare:
Ulrica Messing

Om artikeln

Publicerad: 06 mar 2001 11:52

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: