sourze.se
Artikelbild

Läkemedelsindustrins cynism

De nyliberala marknadskrafterna har inte humanitet och altruism på sin agenda. I deras värld är det bara profit och vinstmaximering som gäller.

Eskatologi, läran om den yttersta tiden är ett populärt ämne dessa dagar. Vissa tror ett nytt storkrig kommer att göra slut på det vi kallar civilisation, andra hävdar att miljöförstöringen kommer att bli den mänskliga artens undergång.

Det mest troliga är att mänsklighetens baneman är de minsta organismer vi känner, bakterier och virus. Aldrig någonsin har mänskligheten varit så sårbar för världsomspännande epidemier, på några timmar kan en smittad människa ta sig från en kontinent till en annan.

Forskare och läkemedelsindustri arbetar för högtryck för att få fram vaccin och mediciner för att komma till rätta med några av de nya och nygamla sjukdomar som hotar människan.

AIDS-HIV är en av de nya sjukdomar som sprider sig epidemiskt över världen. Främst är det Afrika, Sydostasien och Sydamerika som är drabbat av HIV-viruset men det sprider sig även i Ryssland och andra europeiska länder.
TBC, tuberkulos är en gammal fiende som kommit igen i en ny elakartad form som de traditionella kurerna inte biter på. Den sprider sig som en löpeld i de ryska fängelserna där det saknas resurser att bekämpa den. I New York tvångsisolerar man TBC sjuka som inte frivilligt kan sköta sin medicinering.

Våra sjukhus har blivit grogrund för multiresistenta stammar av bakterier, som kan innebära att även den enklaste operation kan få dödlig utgång.

Utbrott av Ebola och andra epidemier orsakade av virus som ger upphov till blödarfeber kan på några dagar utplåna en hel by i Afrika, skulle ett sådant virus få fotfäste i någon av världens storstäder är katastrofen ett faktum. På några dagar skulle uppåt en miljon människor kunna bli smittade.

Möjligheterna att rent teoretiskt bekämpa dessa epidemier finns, men läkemedelsbolagens girighet sätter stopp.

I Sydafrikas högsta domstol behandlas nu ett mål där 41 stora läkemedelsbolag gått samman för att hindra några av världens fattigaste människor att få tillgång till livsviktig medicin. De vill genom denna rättsprocess hindra Sydafrika från att importera eller framställa billiga kopior av bolagens läkemedel mot hiv-smitta. Vad det egentligen handlar om är att läkemedelsjättarna är rädda om sina patenträttigheter, skulle de vinna rättsprocessen drabbas över 25 miljoner hiv-smittade i bara Afrika.
Detta visar vilken oerhörd cynism som präglar läkemedelsindustrin och det nyliberala marknadsanpassade samhället, snöd vinnig går före viljan att hjälpa världens fattigaste att bekämpa en sjukdom som på sikt hotar hela deras samhällstruktur.

De nyliberala marknadskrafterna har inte humanitet och altruism på sin agenda. I deras värld är det bara profit och vinstmaximering som gäller.

En hel generation är på väg att dö i en fruktansvärd sjukdom på en av jordens fattigaste kontinenter och de rika läkemedelsbolagen tänker bara på sina patenträttigheter och sina aktieägares profit. Läkemedelsindustrin anser att Sydafrikas lag bryter mot de internationella patentregler som landet undertecknat om de tillverkar eller importerar billiga kopior av hiv-medicin.

Mike Rulis, informationschef på Novo Nordisk uttrycker saken som så: "Detta är en principfråga. Vi befarar att lagen kan underminera hela den forskande läkemedelsindustrins möjligheter till intäkter".

Tydligare än så kan man inte utrycka det. Det handlar bara om pengar och åter pengar. Mänskligt lidande har ingen plats i den nyliberala marknadsekonomin. I läkemedelsbolagens ögon är människan reducerad till konsument, kan hon inte betala för sig så blir det ingen medicin.


Om författaren

Författare:
Torsten Bodekull

Om artikeln

Publicerad: 27 feb 2001 13:58

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: