sourze.se

Moderater är inte stockholmare

Jack Hansen påstår att stockholmarna röstade fram moderaterna? Knappast. Det var de nyinflyttade så kallade "stockholmarna".

Allt eftersom bostadspriserna trissats upp i Stockholm har staden bytt typen av invånare. Framförallt på Söder - tidigare känt vänsterfäste - har invånarna allt mer gått över till det borgerliga blocket. Det är allmänt känt att det är den rika delen av befolkningen som röstar på borgarna. De vill inte sällan att de rika skall bli rikare och de fattiga fattigare.

Jag själv har bott på Söder hela mitt liv. Mina föräldrar köpte lägenheten vi bor i för mindre än en tiondel av dagens marknadspris. Detta betyder alltså att vi tillhör den minoritet av de boende i Stockholm som inte är rika. Således röstar ingen av oss heller på moderaterna eller några av deras borgerliga kolleger.

Slutsats: Majoriteten av de boende i Stockolm är nyinflyttade yuppies. Knixet är att de inte hör hemma här- de är egentligen inte stockholmare. De är inflyttade från snobbkommunerna; Danderyd, Stocksund, Djursholm, Lidingö med flera. De kom hit när de insåg att Stockholm hade blivit "hippt" och dyrt.

Naturligtvis fanns det moderater här, även tidigare. Men inte i samma utsträckning, de hade ingen makt. Ingen makt över oss "riktiga" stockholmare, det var vi som bestämde över vår stad.

Det jag inte förstår är varför moderater aldrig kan erkänna sin ställning. Det är uppenbart att innerstaden blir allt mer segregerad, det är uppenbart att det beror på borgarnas politik - men de vågar inte erkänna det. De skyller istället på annat, oftast regeringen. Det de säger är i princip att:

- Vi skall privatisera allt, sälja ut hyresrätterna och trissa upp bostadspriserna så mycket som möjligt. Men skyll för guds skull inte på oss om det sedan bara bor rika i den här staden.

Och föresten, vad är det för vänsterkampanj mot moderater som Jack Hansen pratar om. Vi vill inte döda er, vi tycker inte att alla oliktyckare skall dö - vi vet att det är förlegat. Däremot håller vi inte med om dina era åsikter och det får ni faktisk tåla.


Om författaren

Författare:
Björn Jönsson

Om artikeln

Publicerad: 26 feb 2001 08:53

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: