sourze.se

PAUS del 1

Józsefs resa

Det är paus. När József kommer ut från toaletten möter han Marika Lagercrantzs blick, hon är också där och ser på föreställningen. Hon tittar nästan bort men bestämmer sig för att le mot honom. Han ler inte tillbaka. Han önskar att han gjorde det men ansiktet bara kniper ihop sig. Han ser ut ungefär som om han tänkte "vad står du och flinar åt". Fan, han gillar ju Marika - bra förstaintryck.

KRISTINA, JÓZSEFS SVENSKALÄRARINNA HT 4:AN, SPRÅKUNDERVISNING INHYST I TVÅ LÄGENHETER I HAMMARKULLEN
"Jag trodde nog att han var lite dum första dagen. Satt tyst hela tiden, knappt så vi fick hans namn ur honom. Sen förstod jag att han faktiskt inte kunde ett ord svenska. Men han lärde sig snabbt. Han såg alltid på Gomorron Sverige och älskade Hacke Hackspett. Efter några månader började han kunna göra sig hyfsat förstådd. Vi gjorde till vana att berätta vad som hade hänt i Hacke Hackspett det första vi gjorde på måndag morgon. József var så ivrig att berätta att ingen annan fick en syl i vädret. Svor gjorde han också, jag minns ett tillfälle när jag blev riktigt arg, det var på hela gruppen i och för sig. Jävla, jävla, jävla, det var det enda man hörde när de pratade med varandra. Barn. Jag blev vansinnig. Det fanns en chilensk grabb där, minns inte hans namn man han svor värst. József umgicks en del med honom. Han var inte snäll. Vid ett tillfälle hade han krupit omkring på golvet - jag hade tröttnat på att säga till honom att göra sina uppgifter - och lagt ut häftstift runt Józsefs bänk. Eftersom alla var barfota i klassrummet fick József flera häftstift i foten när han reste sig upp och skulle på rast. Han skrek jättehögt och den chilenske killen bara skrattade. Barn är märkliga".

EVA, HADE JÓZSEF SOM GÄSTELEV HALVDAGAR VT 4:AN, HAMMARKULLESKOLAN
"Jag minns när han inte ville komma fram till tavlan och räkna ut en addition. Jag frågade varför. Han undrade varför han skulle gå fram och slösa tid på att räkna ut det på tavlan när han kunde göra det mycket snabbare i huvudet. Alla tittade konstigt på honom, så han sa vad det skulle bli, men jag insisterade på att han skulle komma fram ändå. Till slut gjorde han det och det stämde ju, det han hade sagt. Enligt honom var det inget märkvärdigt. De hade tydligen haft mycket huvudräkning i skolan, i Ungern".

MATS, KLASSFÖRESTÅNDARE 5-6, TRETJÄRNSSKOLAN LÖVGÄRDET
"Det första han gjorde när vi var på skolbiblioteket var att låna en sexualkunskapsbok, alla andra retade honom. "Har du snuskig fantasi eller" och sånt men de var nog bara avundsjuka för att han vågade. Sen gick han och köpte herrtidningar, en av varje sort som fanns då. Lektyr, Fib-Aktuellt och Se. Alla i klassen läste dem. Jag upptäckte det först efter att de hade fått en skrivuppgift där alla skulle skriva en kärlekshistoria. Hälften var små porrnoveller. Jag blev lite chockad måste jag säga. Tolvåringar. De hade såklart läst insändarbreven som antagligen var ren fejk. József hade skrivit två stycken, en var ganska harmlös om en tjej från Mars med hundra tuttar. Den andra var så pass avancerad att jag undrar om han själv förstod vad han hade skrivit".

JAN, KLASSFÖRESTÅNDARE 7-9, LÖVGÄRDESSKOLAN
"Jag vet inte riktigt om jag gillade honom, han var inte dum men ansträngde sig inte direkt. Hade svårt att hålla tyst. I åttonde klass var vi på ett läger någon av de första veckorna. Det kom fram några tjejer till mig från parallellklassen och klagade på att József satt uppe på vindsvåningen i matsalsbyggnaden och ställde snuskiga frågor till tjejerna. Jag frågade honom senare och han erkände men sa att det var frivilligt att ställa upp på "intervju" som han kallade det. Jag tyckte inte att det lät bra så jag sa till honom att sluta. Jag vet inte om det blev något mer av det, men där började jag undra över honom lite. Sen i nian åkte vi på avslutningsresa till Lökken. När vi kom fram upptäckte jag att József hade köpt sprit på färjan. Jag tog den ifrån honom. De tyckte nog att jag var trist, men vad ska man göra. Sen blev jag sjuk, riktigt dålig. Utslagen hela veckan. Som tur var hade vi en lärarkandidat med oss - det kanske inte var tur förresten. Ryktet säger att han var ute med dem och söp. Han påstås ha sett till att ett diskotek öppnade för deras skull. Det var ju innan säsong så det var väl inte så mycket som hände i Lökken egentligen. Jag fick aldrig klarhet i det. Morgonen när vi skulle åka hem såg jag hur kandidaten, József och ett par till av killarna försvann mot stranden med brädor i händerna. Efter en stund kom allihop tillbaka åkandes i kandidatens bil. Den var alldeles sandig som om den hade varit nergrävd en bit. Jag vågade inte ens fråga".

JÓZSEF
"Det var så att Per hade raggat upp en dansk lärarinna som var på samma hotell som vi med sin klass. De hade kört ner till stranden och haft sex i bilen. Han hade sprutat henne i håret, berättade han. På morgonen kom han till oss tidigt och bad om hjälp. Bilen hade sjunkit ner i sanden av allt krängande, vi var tvungna att hjälpa honom att gräva fram den. Han hade varit så schysst så det var inget snack om det. Sen var det ju ingen som ville att kommunisten skulle få reda på något heller. Janne brukade sälja Proletären på Angereds torg".

KLAS-GÖRAN, TILLSYNSLÄRARE LÖVGÄRDESSKOLAN
"Vi plockade in ett gäng efter vittnesmål från andra elever. József och några till hade vandaliserat i skolan och i kringområdet. Vi skrämde dem ordentligt tror jag för de erkände mer än vad vi trodde de var skyldiga till. Det vi visste var att de slog sönder lysrör och kladdade sina "smeknamn" överallt med tuschpennor. Detta var innan grafittins tid, men det är väl det de nu kallar för "tags". De hade också på något sätt tagit sig upp på hisstaken i området och stulit fotocellerna som ingick i hissens styrsystem. Hissarna som vandaliserats åkte till översta våningen och blev kvar där. De skulle använda fotocellerna till att bygga larm utanför sina rum hemma så att ingen skulle kunna smyga in. Rätt harmlöst egentligen. Sen vet jag att det pågick en snatteritävling också. Man skulle sno så mycket pinnglass som möjligt på en gång. Vi fick till slut göra en deal med Konsum att inte låta eleverna komma in under skoltid".

MARIA, HEMKUNSKAPSLÄRARINNA, LÖVGÄRDESSKOLAN
"Hans mamma ringer och ber mig dra åt skogen. Den jävla ungen var ju så störig så det gick bara inte att ha lektion, men han lyckades övertyga sin mamma om att det handlade om att jag inte tyckte om honom. Han blev lite bättre efteråt så jag antar att han fick sitt också".

ANNA, BILDLÄRARINNA LÖVGÄRDESSKOLAN
"Det var enormt kul. Han tillverkade av ren trots - för att han var tvungen att göra en lerskulptur men ville göra något annat - en jättestor lerpenis. Det lustiga var att han uppenbarligen inte visste hur ett ollon såg ut. Han gjorde den likadan runt om. Jag påpekade det och frågade om han aldrig hade sett sin egen och då sa han att den såg ut så. Ja - vad skulle jag svara på det".

JÓZSEF
"Jag hade ju inte studerat undersidan. Men direkt efter lektionen gick jag och kollade. Det kändes rätt pinsamt".


Om författaren

Författare:
László Hágó

Om artikeln

Publicerad: 25 feb 2001 11:03

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: