sourze.se

Tidningen Café, en pedofildröm?

A-Teens pryder denna månad tidningen Cafés omslag. Vad blir det nästa månad? Jag sätter mina pengar på barngruppen Bubbles.

Egentligen är det inte alls A-Teens på omslaget. Det är halva gruppen. Den kvinnliga - eller rättare sagt flickiga - halvan. Och det är inte alls konstigt, hallå vi pratar ju faktiskt om en herrtidning. Det handlar inte heller om att jag längtar efter att se de två pojkarna som ingår i A-Teens på omslaget till Frida. Två fel blir ju liksom inte ett rätt. Frågan är väl snarare hur länge till de får vara med. Det måste ju trots allt vara tjejerna som säljer.

För det är ju bara det det handlar om. Att sälja. Pengar, pengar, pengar, det är det enda som gäller. Givetvis har Café ett ansvar och frågan är väl var gränsen går. Lolita-tricket är ju ett gammalt känt knep att sälja lösnummer på men det är inte moraliskt försvarbart. På nåt sätt känns det dock inte som om moral står högst på listan när det kommer till hur man ska öka försäljningssiffrorna.

Nej, jag vet att de inte är några vanliga ungdomar. De är kändisar, vilket innebär att de reser världen runt och mimar till andras låtar, skriver autografer, är med i tv, bor på lyxhotell, åker limousine, får snuskiga brev från skumma människor, blir jagade av galna journalister i Sydamerika. Helt enkelt allt som hör till en världsstjärnas liv.

Icke desto mindre är de tonåringar. Sara Lumholdt är född 1984 och Marie Serneholdt 1983. De är inte myndiga. Och det för oss in på en ganska intressant sak. Utan att veta hur det fungerar så tror jag nog att deras föräldrar måste ha godkänt reportaget med tillhörande bilder. De måste ju faktiskt ha gått med på att Café kanske säljer lite fler tidningar på bekostnad av att deras döttrar förlorar lite självrespekt, integritet och rätten att vid sexton år slippa vara sexobjekt och istället bara få vara tonåring.

Vilka föräldrar vill se sin sextonåriga dotter blicka ut från en glättad tidningssida i en herrtidning, sminkad och utklädd så att hon ser ut som en prostituerad? Eller i en utmanande erotisk pose med sin kompis? Vad är priset för att man ska tillåta sin tonåriga flicka att reduceras till ett runkobjekt?

Nu vet jag att en massa arga människor - både män och kvinnor - kommer att skrika om Det Fria Valet och jag blir trött redan innan jag hört det. För det är ju så, som ett par kloka människor redan skrivit här på Sourze, att man måste tänka efter vad det är som gör att man väljer på ett visst sätt.

Varför väljer två snygga tjejer, som redan har pengar och framgång så att det räcker och blir över, att vika ut sig i Café? Jag utgår från att de valt själva och inte blivit pushade av pengakåta managers och idiotiska föräldrar, vilket i och för sig inte är omöjligt, men då gör man det lite enkelt, då kan man skylla på nån annan. Tycker de inte att deras CV är komplett utan några lättklädda omslag? Tycker de inte att det som de har åstadkommit är mycket mer värt än att ställa sig framför kameran för en herrtidning?

Jag förstår inte riktig, jag tycker man borde stå över sånt. Gäspa lite nonchalant när det ringer från sådana tidningar och vifta avfärdande med handen. "Nä, nä sånt sysslar inte vi med. Vi är redan kända och dessutom så har vi ett visst ansvar inför våra fans, som till stor del består av tjejer i 8-12-års åldern. Tack men nej tack!"

Så snälla Marie och Sara, nästa gång det ringer nån och frågar om ni inte kan ställa upp på några utmanande bilder, "som en kul grej, liksom", kan ni inte svara så då?

Inte för min skull men för er egen.


Om författaren

Författare:
Kajsa Kallio

Om artikeln

Publicerad: 23 feb 2001 10:27

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: