sourze.se

Lätt att vara äcklig

Det blir så lätt fel.
Du har gjort dig fin, duschat, satt på dig dina bästa underkläder, sommarklänningen, ett par schyssta sandaler. Naglarna är vackert röda.

"Problemet" när ekonomin går för bra, är nämligen att de anställda förstår sitt värde. De vet att det inte finns någon annan som kan ta deras jobb och att de är oumbärliga.

Så de kräver högre lön. Inget ovanligt alls, vi känner igen det från våra höga näringslivschefer som höjer sina löner så fort de kan. Likadant gör ju våra politiker i toppositioner, eller för den delen våra EU-parlamentariker.

Men så får det inte gå till, menar EU. För när irländska löntagare tar betalt enligt marknadens alla lagar, ja då blir ekonomin "överhettad" och allt möjligt hemskt kan hända. Bakom hörnet lurar hela tiden en nedgång i ekonomin, så det måste man tänka på, oavbrutet. Aldrig jubla och anställa och se till att ekonomin går ännu bättre. Nej, nej, det gäller att hela tiden trycka ner och se negativt på allt som har med höjda löner att göra så länge det inte gäller EU-politiker eller höga chefer, som sagt.

Det som de elaka irländska löntagarna skapar är nämligen inflation. Inflation är en känd logisk följd av höjda löner. Ekvationen är enkel: högre lön betyder att man kan köpa mer varor för sin lön, vilket i sin tur gör att det blir en brist på varor, och då blir varorna dyrare, vilket leder till att pengarna blir mindre värda.

Så när EU kräver en inflation som inte överstiger ett visst antal procent, kräver de i praktiken att löntagarna inte ber om löneförhöjning detta gäller, återigen, alla löntagare utom storchefer och politiker.

Vilket ju betyder att om det går bra för något land, så företagen behöver en massa nya anställda, så får de inte anställa folk. De kan alltså se fram emot en konkurs. Alternativet att de först lobotomerar sina anställda så de inte fattar att de är värda mer när det råder brist på arbetskraft. Och det vet vi ju att det inte är så populärt. Något kanske vi lärde av historien trots allt.


Om författaren

Författare:
Ana Udovic

Om artikeln

Publicerad: 13 feb 2001 11:51

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: