sourze.se
Artikelbild

Tjetjenien skriker efter hjälp...

Varje dag dödas oskyldiga civila i ett land där man skyr inga som helst medel för att nå sitt mål.

Tjetjenien skriker efter hjälp men får ingen respons tillbaka. Hela omvärlden ser på utan att lyfta ett finger. Vart är världen på väg? Oskyldiga invånare dör och vi bryr oss inte. Barn leker med miner och mister livet redan vid sex års åldern och vi bryr oss inte. Familjer mister sina bostäder och föda men vi nöjer oss med att bara skriva om det. Vad har hänt med de mänskliga rättigheterna, är de så gott som bortblåsta eller har Ryssland sina egna rättigheter för sitt folk. När ska vi reagera, måste kriget knacka på våran dörr för att vi ska inse att det som händer i Ryssland är fel. Vakna upp för guds skull.

Det Ryska inbördeskriget har hållit på ett bra tag nu och ända tills nu har Rysslands mål varit att driva ut rebellerna och döda dem innan de når berget. Och då skulle slaget vara vunnen, men då svarade gerillan med att utlysa totalkrig i hela Tjetjenien. De sade att de hade material för att kunna kriga i 50 år till. Liksom vad är det för tufft med det, jag menar det är ju civila som drabbas mest, det är ju de som blir Rysslands bästa vapen, en mänsklig sköld mot angrepp. Det verkar som att Ryska militärer skyr alla medel för att revanschera sig för det förra kriget Tjetjenien som de förlorade. De gick så långt att de var beredda att använda kemiska stridsmedel. Då anser jag att man gått för långt och att de mäktigaste länderna borde ta tag i det hela och få ett slut innan hela Tjetjenien förintas.

Genom den människorättsorganisationen, Human Rights Watch, har man rapporterat om 22 dokumenterade fall där ryska soldater har dödat civila. I ett fall hade tre kvinnor återvänt till sin stad där de blev tillfångatagna. De fick sätta på sig ögonbindel och sen sköts de till döds och enda orsaken ansåg man vara hämndlystna soldater. En människa ska inte få döda någon bara för att man söker hämnd eller för att man är soldat. Sen när blev en soldat mer värd än en civil människa?

Hur skulle det se ut i Sverige om våra soldater gick runt och sköt civila? Ta mig faan på att vi skulle bry oss då, så varför inte nu för? De är ju våra medmänniskor, de ska ha samma rättigheter som du och jag har. De ska kunna gå på gatorna utan att behöva vara rädda. De ska inte behöva undra om idag är deras sista dag. Jag tror att om omvärlden sätter sig in i det hela så kommer vi få ett snabbt slut och rädda tusentals människor från att dö ett tidig liv.

Hade det varit jag som levde i deras skor skulle jag vara rädd och vädjat efter hjälp. Här sitter vi i vår trygga miljö och klagar på att köttet är dåligt, djur som plågas eller minskning av skatten medan det finns folk som jobbar dygnet runt på sjukhus utan att få ens en rimlig lön. Ett sjukhus med medicin som börjar ta slut och kranar där endast kallvatten rinner ner, det är folk som bor i Tjetjenien som bör vara vårt största samtalsämne.

Det är dags att vakna och svara tillbaka, låt oss ge dessa människor en chans att få tillbaka sitt liv.


Om författaren

Författare:
stefan saliba

Om artikeln

Publicerad: 07 feb 2001 15:30

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: