sourze.se

Reglerna som skapar rasism

Att företag provanställer personer med utländsk bakgrund betyder inte att de måste tillsvidareanställa efter provanställningens sexmånadersperiod.

Ingen kan tvinga företagare att tillsvidareanställa efter en provanställning.

Föresten, och vad är det som säger att en arbetsgivare inte kan dra en vals med att säga: "Han fick chansen att visa vad han kan men kan tyvärr inget om arbetet."

Vill inte en arbetsgivare anställa en invandrare, då är det heller inte så svårt att tala om att arbetstagaren inte duger. Fördomar och dold rasism finns i det svenska samhället så också bland arbetsgivare.

För det första måste de dåliga attityderna arbetas bort och för det andra måste man lyfta fram de goda sidorna som invandrarna har. Vad sägs om bra information? Och duktiga förebilder! Vad sägs om att fler med invandrarbakgrund anställs kommunalt eller statligt? Många invandrare tvingas att starta eget, eftersom de inte har något annat val.

Mona Sahlin kom med ett förslag om att kvotera in invandrare i arbetslivet. Jag tycker att det är ett bra förslag, naturligtvis under förutsättning att man har den rätta utbildningen för arbetet. Mona har nämligen insett att något måste göras och på detta sätt uppmärksammat den höga arbetslösheten bland invandrarna. Det är ju en positiv särbehandling. Det enda som jag är orolig för i detta fall är att detta kan skapa motsättningar, som till exempel: Varför ska invandrare ha företräde till arbetsmarknaden?

Ett annat bra exempel är det där om att man inte får sjunga Sveriges nationalsång eller inte hissa den svenska flaggan för att invandrare kan ta illa vid sig. Vem har skapat dessa regler om inte svenska politiker. Jag tror inte att invandrare skulle ta illa vid sig om de såg den svenska flaggan eller sjöng Sveriges nationalsång. Svenska folket måste väl kunna hylla sitt land.

Vi med utländsk bakgrund måste också anpassa oss till det svenska samhället som vi lever i. Detta är alltså regler som gör svenska folket arg. Om man återgår Verkligheten så har alltid den svenske personen företräde till lediga tjänster, medan invandrare alltid hamnar sist i kön eller sorteras bort.

Diskussionerna bland politiker handlar om nyanlända flyktingar och deras språksvårigheter, men man glömmer den grupp av människor som har bott i Sverige en längre period så som 25, 30 eller 40 år. Fastän de har bott här så pass länge så är de fortfarande invandrare i arbetsgivarens ögon.

Ja, ni vet. De är mörka och har en annan hudfärg med konstigt namn. Många av dessa går fortfarande arbetslösa. På vilket sätt ska man hjälpa de som har smält in i det svenska samhället, som ofta glöms bort?! De som har fått sin utbildning i Sverige och kan det språket väldigt bra. Hur många av dessa har ett arbete idag? Det gicks väl bra på 70-talet att anställa invandrare fastän de inte kunde det svenska språket så bra.

Arbetslösheten är hög bland invandrarna, men politikerna tar inte tag i frågan. Att hålla tyst är detsamma som att acceptera diskriminering och kränkning, för det är ju det som vi invandrare råkar ut för.

Jag vill avsluta med att säga att jag vet hur man behandlas på arbetsplatser och i skolan. Jag vet hur man blir bemött när man söker arbete, men jag vet också att något bör göras.

Ps. Jag är fullmäktigeledamot och Kristdemokrat i Skövde


Om författaren

Författare:
Teres Kirpikli

Om artikeln

Publicerad: 07 feb 2001 11:42

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: