sourze.se

Dödstraff - rätt eller fel

Nuförtiden utförs många oskyldiga avrättningar. Ska man tillåta det? Är det rätt eller fel?

Efter många turer fram och tillbaka, efter många och helt onödiga förseningar har USA valt en president som ska leda ett av världens mäktigaste land. Mot ett bättre samhälle och mindre våld. Kommer han att klara det? Jag har svårt att se det. Bara en sån sak som själva dröjsmålet av presidentvalet kan få en att undra vart man är på väg. Liksom, jag menar det är ju inte första gången man väljer president, varför tog det längre tid den här gången.

Skulle jag få bestämma så skulle jag ha kvar Clinton. Trots hans skandaler så har han fört USA framåt på ett tryggt sätt. Vad kommer att hända nu när George W. Bush tar över rodret. Jo, det första han ville införa var ökning av dödsstraff. Han vill att alla som hade en dödsdom skulle avrättas på ett snabbare sätt än förut. Han är ju känd som den som godkände mest avrättningar i hela USA, så jag antar att alla bödlar är glada. Jag förstår inte, hur kan en man eller ett regering, få bestämma vilka det är som ska dö. Tänk om Bush har en dålig dag och som ett plåster på såret beordrar en avrättning.

Hur kan man då veta om dödsstraff är rätt eller fel?

Jag är både för och emot dödsstraff. Jag anser att en dödsdömd fånge enbart ska avrättas om personen är, och då ska man vara säker,100 procent skyldig. Jag hörde att det finns en metod där man kan utpeka den skyldige genom fiberteknik och att det skulle vara ett säkrare sätt än förut. Jag är säker på att det finns flertal personer som sitter i fängelse och väntar på att dö för något de inte varit delaktiga i. Tänk dig själv hur du skulle må, om du fick sitt i ett rum med urin stank, ingen att prata med, det enda du kunde höra var dina egna tankar som svävar runt i huvudet på dig ,dag in och dag ut , säg mig hur skulle du må. Samtidigt går den riktiga mördaren fri och våldtar och dödar utan att åka dit, det är ju helt sjukt. Det känns som att, om man inte hittar den riktiga mördaren, så ska man ta den första bästa och anklaga honom så mycket att även han börjar tro att han är en mördare.

Men har man begått ett brott så ska man givetvis få sota för det. När det gäller dödsstraff så anser jag att om man är skyldig så ska man avrättas. För har man tagit någon annans liv så kan man försona sina synder med sitt eget liv. Jag anser inte att man kan förlåtas för att ha dödat någon, personen ska absolut inte vistas i samhället igen. Detta är ett mycket litet men ändå stort sätt att få föräldrarnas eller anhöriga att känna sig rättvis behandlade.

Jag vill inte att personer som är oskyldiga ska dö för någon annans brott. Så skärp utredningen och på så sätt kan, både samhället och de anhöriga känna rättvisa och trygghet.

Jag är oerhört intresserad av vad folk i den svenska samhället tycker och tänker, så dela era tankar med mig. Säg vad ni tycker, jag ser fram emot att läsa era funderingar kring dödsstraff.


Om författaren

Författare:
stefan saliba

Om artikeln

Publicerad: 04 feb 2001 14:05

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: