sourze.se

Big Mama

Monster och maskiner.

Stora saker är monster.
Vi är rädda för monster. De går inte att kontrollera. Och människan vill ha kontroll. Hon bygger stora hus och stora städer för att gardera sig mot den verkliga storheten. Hus av sten och stål med inbrottssäkra lås som varken Vargen eller en orkan kan blåsa bort.

Vi lägger tegelstenar kring våra liv så att vi kan gömma oss när det stora stundas. Sätter händerna över huvet när Godzilla kommer. Vi har alltid tittat mot stjärnorna och tänkt oss som små.

Människan bygger vapen för att behålla sin kontroll. Stora vapen som kan förinta monster.

Hon bygger stora flygplan så att hon kommer högre än fåglarna.

Vi sätter flaggor på månen för att visa att vi bestigit den. Men vi är fortfarande små. Lätta att trampa ihjäl. Uncle Sam har ingen chans mot King Kong, Killer Ants eller Aliens.

De monster som inte syns är svåra att förinta.
Det är svårt att gömma sig bakom sten och stål när det ligger räkningar på hallmattan. Eller när kärleken kommer. Eller orättvisan. Det är svårt för den lilla människan att ensam försvara sig mot världen och mot staten, mot lagen. Den lilla människans ångest försvinner inte bakom galler
eller i ett skyddsrum.

Mount Palomar, ett av världens största teleskop, togs i bruk 1949. När Einstein och hans fru besökte detta vidunder frågade frun vad det användes till. Observatoriets chef svarade att man strävade efter klarhet om universums form. "Jaså," sa hon då. "Det brukar min man klara av på baksidan av ett gammalt kuvert."

I Bibeln menas det att Gud inte gillar övermod. När människorna byggde Babels torn för att nå himlen straffade Gud dem genom att splittra språken så att människorna inte skulle förstå varandra. Och människorna har levt åtskilda sedan dess av ytterligare faktorer såsom religion, ras, sexualitet och så vidare. Vi har alla olika åsikter om hur världen och människan kom till. Vi sitter alla och tittar ut på en stor värld.

Vad tänkte och gjorde Gud när den första rymdraketen lyfte från jorden på femtitalet? Skapade atombomben?

Om allt syre plötsligt skulle ta slut på jorden skulle till och med George W Bush dö.
Kung Sol hade dött han också.
Förhoppningsvis finns framtidens Noak när syndafloden kommer.

Medan den lilla människan gråter en skvätt till Heal The World kanske sionister bombar ett område i Libanon.

Det som är stort kan verka monstruöst. Den dagen kärleken slår till i ditt bröst kan du kanske tänka att den är till för att riva murar, inte bygga dem.

För även King Kong blev förälskad i Jessica Lange.


Om författaren

Författare:
Sanna Svanberg

Om artikeln

Publicerad: 02 feb 2001 14:19

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: